Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Alexander

Alexander
Foto: Pometet, Københavns Universitet

Æblet.
Spise- og madæble. Grundfarven er grøngul, solsiden dækket af smuk rød farve og dug der giver frugten et violet skær. Huden er tyk og sej, fedtet og glinsende. Kødet er hvidt med grønne åre. Løst og groft med en god syrligsød smag og en behagelig aroma og duft. Plukkes september- oktober og anvendes frem til november. God køkkenfrugt og god til most og cider.

Historie.
Stammer fra Rusland hvor det allerede omkring 1700 var dyrket ved Moskva under navnet Aporta. Sorten er indført i England fra Riga i 1805. I Danmark er sorten kendt siden 1840 og sidst anbefalet til dyrkning i 1951.

Vækstform.
Danner en kraftig stamme med tykke opadrettede hovedgrene. Sorten er desværre modtagelig for mange sygdomme, f.eks. skurv, meldug og monilia, men alligevel temmelig hårdfør.

Synonymer.
Kejser Alexander, Aporta, Emperor Alexander m.fl.

Alexander kan ses ved gården fra Ejdersted (nr. 31).