Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Carillons, spinet og kongelige kunstkamre

Carillons: Fransk for klokkespil. Carillons findes fortrinsvis i kirker og rådhustårne og består af et sæt af mindst 23 stemte stationære bronzeklokker, anslået via et stokklaviatur. Siden 1400-tallet har man haft mekanisk anslåede klokker. I løbet af 1600- og 1700-tallet udviklede man store mekanisk anslåede kromatiske klokkespil. Små bjælder og klokker brugte man fra 1600-tallet, også i spilleure til hjemmet.

Spinet:
Instrument i cembalofamilien. Vingeformet tasteinstrument med parvist anbragte strenge placeret på skrå af tastaturet, hvilket giver et ret lille og kompakt instrument. Mekaniske spinetter blev drevet af et urværk og bygget ind i pragtskabe og spilleure.

Kongelige kunstkamre: I Kunstkammeret opbevarede de forskellige europæiske konger og fyrster rigets værdifulde genstande - guld, sølv og elfenben, udstoppede dyr, våben, malerier og mekaniske opfindelser fra alle dele af verden. I Danmark blev Det Kgl. Kunstkammer grundlagt ca. 1650 af Frederik den 3. og opløst i 1820’erne af Frederik den 6.