Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Punch fra 1700-tallet

Punch fra 1700-tallet
Punchebolle fremstillet på den første danske fajancefabrik i St. Kongensgade omkring 1735. Punchebollen er udstillet på Nationalmuseet i ”Danmarkshistorier 1660-2000”.

Punchen fra 1700-tallet rummer de ingredienser, som tidligere skulle hentes langvejs fra i kolonierne: sukker, rom og krydderier. Citroner og appelsiner kom fra Italien. Punchen er forholdsvis sød og stærk, og den ville være blevet serveret til selskab, på klubben eller til et bal.

Puncherne var svært på mode i 1700-tallets højere kredse i København. Datidens punch blev serveret i puncheboller af fajance eller porcelæn. En dansk specialitet er puncheboller af fajance formet som en biskops spidse hovedbeklædning. Nationalmuseet har nogle helt enestående eksemplarer i sin samling.

Opskrift på dansk herregårdspunch fra 1700-tallet

½ liter vand
200 g rørsukker
3 usprøjtede appelsiner
3 usprøjtede citroner
kanelstænger
3 flasker rødvin
½ flaske mørk rom

Riv skallen af citroner og appelsiner, og pres saften ud af dem. Bland vand, sukker, saft, skal og kanelstænger i en stor gryde, der kan rumme alle ingredienser. Kog denne lage grundigt sammen – det må gerne koge op, men skal ikke koge meget ind eller længe. Si lagen, så skallerne sies fra. Over lavt blus kommes rødvinen i den siede lage og varmes langsomt op til lige under kogepunktet. Rommen tilsættes og varmes med nogle få minutter – gerne under låg.

Server drikken straks. Den serveres naturligvis bedst i en gammeldags punchebolle af porcelæn eller fajance, men mindre kan sagtens gøre det.

Mere mad på "Kokkepigens blog"

Mere mad på "Kokkepigens blog"
Bloggen skrives af Inge-Mette Petersen og Rikke Ruhe fra Frilandsmuseet.

Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.