Opskrifter på julemad
Megen af de danske bønders julemad var frisk slagtemad. Man slagtede gerne en af de bedste grise ind under jul. Så havde man rigeligt med fersk kød og blodmad til juledagenes gilder og gæstebud.
I alle hjem, fattige som rige, prøvede man at gøre julemaden mere festlig og overdådig end hverdagsmaden.
Julemad i dag - festmad i dag
Mange af de retter, vi stadig spiser til jul, var i gamle dage festmad eller fin mad, som man spiste ved særlige lejligheder eller højtider.
Det gælder for eksempel æbleskiverne. De kendes helt tilbage fra middelalderen, hvor de blev lavet af skivede æbler dyppet i dej og stegt på en pande. Fra 1700-tallets start begynder man at lave skiverne i særlige æbleskivepander. Æbleskiverne blev brugt som festmad, f.eks. i fastelavnstiden, eller som en sød dessert. De fineste blev bagt af det kostbare hvedemel. På landet bagte man sine æbleskiver af rugmel eller sigtemel, og de var noget grovere, end vi er vant til.
Flere opskrifter?
I modulet om besættelsestiden finder du bl.a. opskrift på erstatningskonfekt. Under "Madopskrifter" er der mange flere historiske opskrifter.