Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Egtvedpigens øl

I Egtvedpigens kiste fandt man en lille barkspand. I bunden lå et tykt, brunt bundfald. Da indholdet af spanden blev analyseret, blev det klart, at den havde indeholdt en gæret drik – formentlig honningsødet øl. Drikken var lavet af tyttebær eller tranebær. Desuden fandt man hvedekorn, rester af mose-pors og store mængder pollen fra bl.a. lind.

Pollen er planternes ”fingeraftryk”, og ved hjælp af en nøje analyse er det muligt at identificere de planter, som drikken indeholdt.

Efter snart 3.400 år, i et samarbejde mellem Nationalmuseet og bryggeriet Skands, er en udgave af Egtvedpigens bryg nu sat i produktion. Nationalmuseet har på en alternativ måde skabt formidling om forskning.

Egtvedpigens øl
Barkspand fra Egtvedpigens grav (foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem).
Egtvedpigens øl
Pollen af lind fra Egtvedpigens øl.
Egtvedpigens øl
Planten mose-pors vokser i moser og sumpe.
Egtvedpigens øl
Egtvedpigens drik er muligvis lavet på tyttebær.




Egtvedpigens øl
Egtvedpigens bryg, en historisk specialøl lavet på en 3.300 år gammel opskrift.