Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Fad & Foredrag: Den russiske generals danske forbindelse

ClockClock26. maj 17:00 - 19:00
Hvorfor findes en af verdens fornemste samlinger af russiske uniformer og våben fra før revolutionen i 1917 i København? Og hvad har det at gøre med Dronning Margrethes skandaløse tipoldemor? Det fortæller museumsinspektør Jakob Seerup om i dette Fad & Foredrag.

I kaosset fra 2. Verdenskrig kom der i 1942 et tog til Danmark med en helt særlig gave til Krigsmuseet. Inde i toget var en unik samling af genstande fra den russiske zarfamilie.

Alle genstandene var indsamlet af Generalløjtnant Paul Gudim-Levkovitj, der var personlig page for zar Alexander den 3. Det var lykkedes generalen at flygte til Frankrig i forbindelse med revolutionen og borgerkrigen i Rusland i 1917.

Men han kunne ikke glemme kejserfamilien, han havde tjent det meste af sit liv.

For at bevare minderne begyndte han at samle på genstande så som uniformer, bøger, våben og malerier med tilknytning til den kejserlige familie, hær og flåde.

Og den enestående samling endte altså på Krigsmuseet.

I bogen ’ Den Russiske General – Et Liv for Zaren’ har museumsinspektør Jakob Seerup fra Bornholms Museum undersøgt samlingen og dens historie og afdækket den eventyrlige historie om manden bag samlingen: Generalløjtnant Paul Gudim-Levkovitj. Samlingens historie rummer elementer, der kunne være hentet i klassiske, russiske romaner.

Det er en historie om verdenshistoriske begivenheder, som involverer kongelige og kejserlige personligheder fra Danmark og Rusland og flere andre lande.

Hør Jakob Seerup fortælle om, hvordan den russiske samling endte på Krigsmuseet, og hvorfor den relaterer sig til krig og revolution og til æresbegreber og militære idealer fra en for længst svunden tid.

Information
Tid: 26. maj kl. 17-19.
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.
Pris: 150 kr.

Billetten inkluderer en kold fadøl eller vand. Der udskænkes kun alkohol, til personer over 18 år.

Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Fad & Foredrag er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

Tøjhusgade 3,
DK-1220 København K

Se også