Grundskolen - alle klassetrin

Værkstedsundervisning

Værkstedsundervisningen  foregår på museets store gård fra True, indrettet som i starten af 1800-tallet. Her får eleverne et levende indtryk af dagliglivet på en stor fæstegård, og prøver selv lidt af det daglige arbejde. Eleverne arbejder med gamle redskabstyper, og skal ofte være flere om at få en arbejdsproces til at lykkes. Samarbejde var en vigtig del af det daglige liv, og sammen med aktiviteterne opnås viden om de råvarer, materialer og den arbejdskraft, der var betingelsen for at opretholde før i tiden.

Værkstedsundervisningen er fortrinsvis for de mindste og mellemste skoletrin, men er også velegnet til eks. sproggrupper, hvor socialt samvær omkring aktiviteterne er et vigtigt krav

0. - 6. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time. Tirsdag - fredag kl. 9, 10.30 og 12

2. maj til 23. juni og 15. august til 13. oktober 2017 

Velegnet til institutioner og skolefritidsordninger.

Børns leg og arbejde. På Truegården fortælles om børns daglige liv med både arbejde og leg. Bagefter kaster vi os ud i gamle og glemte børnelege.

Den daglige kost. På Truegården ser vi det imponerende bryggers og køkkenet, hører om bondens daglige kost og kærner selv smør.

Kartoflen - en nyttig plante. Kartoflens lange og brogede historie fortælles, og sammen fremstiller vi hjemmelavet kartoffelmel

Uld og linned - tøj og tekstiler. På Truegården åbnes bondekonens kister med tøj og linned og der fortælles om det krævende arbejde med fremstillingen. Bagefter karter vi uld og spinder med håndten.

Storvask på landet. På Truegården fortæller vi om vaskedag, renlighed og hygiejne. Bagefter vasker vi med tostol og vaskebræt.

Skolerundvisninger

Eleverne møder danskerne og deres dagligdag gennem de sidste 250 år. Vi besøger museets huse og gårde med originale møbler, tekstiler og husgeråd, og vi kommer tæt på fortidens mennesker. 

Her fortælles historierne om, hvad de levede af og arbejdede med - og hvad de tænkte, troede og måske drømte om.

Rundvisningerne omfatter mange forskellige emner - og vi tilpasser gerne temaet til dit undervisningsforløb. Det gælder både for de mindste klasser, hvor der lægges vægt på det konkrete, og de ældste klasser, hvor de brede historiske linjer trækkes op.

Skolerundvisningerne er også velegnede til sprog- og voksengrupper, der gerne vil tættere på dansk kultur og historie gennem konkrete omgivelser og begreber.

Pris:500 kr.

Varighed: 1½ time. Tirsdag - torsdag kl. 10, 11.30 eller 13

2. maj til 23. juni 2017 og 15. august til 13. oktober 2017

Velegnet til institutioner og skolefritidsordninger.

Dagligliv på landet. Vi kommer rundt i alle bondegårdens rum, og følger familien fra morgen til aften, fra forår til vinter.

Børns leg og arbejde. Vi kommer tæt på børns dagligdag i gamle dage med hårdt arbejde, men også tid til leg, og prøver selv kræfter med gamle og næsten glemte, lege.

Tro og overtro. Hvad troede man på - og hvordan troede man? Kristendommen blander sig med folkelige medicinske og lykkebringende ritualer i bondens dagligliv, og naturens beåndede kræfter spillede en vigtig rolle.

Bondens bolig. Når en bondegård blev bygget, spillede lokale ressourcer og traditioner en stor rolle. Frilandsmuseet har huse fra alle egne af Danmark, og fra alle sociale lag. Her er der mulighed for at se både regionale og sociale forskelle. 

Selvforsyning og økologi. Fra jord til bord følger vi bondens arbejde på mark og i have. Vi kommer tæt på bondekonens bryggers og bugnende spisekamre - og hører om hvor slem vårhunger og strenge vintre kunne være.

Fattig og nødstedt. På landet var de fattige og jordløse ilde stedt, hvis ikke de selv kunne tjene penge. Kom tæt på tidligere tiders forsorg, som var en blanding af tvang, tugt og privat godgørenhed.

Stationsbyen - mellemkrigstid og industrialisering. Besøg brugsforeningen med mellemkrigstidens nye, fabriksfremstillede forbrugsgoder og uddelerfruens sirlige, blåmalede køkken. Oplev tidens industrialisering og moderniseringer i snedkerens og smedens værksteder og maskinhuse.

Vind, vand og energi. Se Frilandsmuseets møller, og se sammenhængen mellem kraft, mekanik og proces. Mølleren var som regel en betydningsfuld mand, og vi hører mere om hans ganske særlige status.

Forår på landet - et Åben Skole forløb

Der er så dejligt på landet - især om foråret, hvår alt igen begynder at gro og grønnes - eller var det? For 200 år siden var foråret også det tidspunkt på året, hvor de sidste rester af korn blev brugt, og hvor køerne endnu ikke var begyndt at give mælk. Vårhunger var en del af livet for alle. Men en god husbond eller madmor kunne sørge for, at der var mad nok hele året. Kom ud på Frilandsmuseet og hør om, hvordan kornet blev sået og dyrene passet, se det nye korn, som lige er spiret, og mød dyrene, som er kommet ud på marken. Vi slutte med en værkstedsaktivitet eller en leg.

Klassetrin: 0.-5. klasse

Varighed: 1½ time

Fra 2. maj til 23. juni 2017 tirsdag - fredag kl. 9, 10.30 og 12. 

Forløbet er en del at Åben Skole i København, og derfor gratis for skoler fra Københavns Kommune.

 

 

Høst - arbejde og fest

Høsten var en travl og vigtig tid, som var omgærdet med mange lykkebringende ritualer og vejrvarsler. Eleverne kommer med ud på marken, og høster kornet, Bagefter tærsker vi i gårdens lo, før vi bænker os om langbordet for at høre om høstens mange skikke.

0. - 5. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time.

22. august - 8. september 2017

 

 

 

Madlavning på brændekomfur - den daglige kost i herregårdens køkken

På herregården fortælles om sociale hierarkier og om dagliglivet, som de så ud for ca. 100 år siden.

Gårdens køkken og bryggers er rammen. Sammen med herregårdens myndige kokkepige og hendes hjælpere laver eleverne selv mad til herskab og tjenestefolk for til slut selv at spise i folkestuen, og rydde op efter måltidet.

Forskellene mellem tyende og forpagterfamilie er tydelig. Eleverne hører om livet på herregården og prøver selv nogle af de mange arbejdsprocesser, som var nødvendige for at sætte maden på bordet hver dag - både hos herskab og tjenestefolk. 

6. - 10. klasse

Varighed: 3 timer

Pris: 1200 kr. + udgifter til materialer

Tid: 2. maj - 15. juni 2017. Tirsdag, onsdag og torsdag

Del denne side