Den kontroversielle tropehjelm
En ophedet debat florerede i medier verden over, da præsidentfrue Melania Trump i 2018 havde iklædt sig en tropehjelm under et besøg i Kenya. I dag og gennem historien har tropehjelmen udløst vrede, fordi den er blevet symbol på kolonitidens mørke historie.

”Dr. Livingstone, formoder jeg?” / Illustration fra bogen 'How I Found Livingstone' (1872) af Henry Morton Stanley
Mødet mellem Dr. Livingstone og Stanley i 1871 fik også dengang avistrykkerier verden over til at arbejde på højtryk. Det sensationelle møde gjorde de to eventyrere til internationale berømtheder, og det samme blev den høje, melonformede hat, som Stanley havde båret. Tropehjelmen, som gik under navnet ”Stanley-hatten”, havde fået sit folkelige gennembrud.
I utallige avisartikler kunne man se billeder af Stanley i safariskjorte, langskaftede støvler og med et gevær i hånden og en tropehjelm på hovedet. Denne mundering er i dag blevet et typiske billede af 1800- og 1900-tallets opdagelsesrejsende og kolonister. Men tropehjelmen var meget mere end et stykke standardudstyr for de europæere, som rejste til kolonierne.
Fra Indien til Gibraltar
Tropehjelmen er oprindelig en engelsk opfindelse, som blev fremstillet under det indiske mytteri i midten af 1800-tallet, hvor lokale fyrster gjorde oprør mod englænderne. Dens design var tilpasset til at stå imod det varme klima. Små huller i hjelmen tillod luft at køle hovedet, og skyggen afvæbnede den blottede nakke mod solskoldning. I 1840’erne var den blevet en del af standardudstyret i flere af kolonimagternes hære.
Gennem historien har den ikoniske hjelm taget mange former. En af de tidligste modeller gik under navnet ’sukkertoppen’, da det var en høj, hvid model, der blandt andet er blevet båret af de danske kolonister på De Vestindiske Øer. Med tiden blev hatten fladere, og den blev også fremstillet i metal, så man bedre kunne stå imod fjendens kugler.
I 1960’erne blev tropehjelme et sjældnere syn i tropperne, da den var blevet ensbetydende med udnyttelsen af lokalbefolkningen i de tidligere kolonier. Alligevel har den overlevet som uniformshjelm i en række lande i dag, blandt andet i den vietnamesiske og britiske hær.
”På Gibraltar, hvor de britiske Royal Marine Commandos i dag er udstationeret, bærer de fortsat tropehjelm. Argumentet er faktisk, at det er et britisk oversøisk territorium”, fortæller Jesper Kurt Nielsen.
Tak til
Jesper Kurt Nielsen, Museumsinspektør, Nationalmuseet
Se også
Filmen 'Løvejagten' / Viggo Larsen, 1908
Udgivelsen 'The British Army in India' / Julius Jeffreys. London, 1858.
Rejsebeskrivelsen ’Paa Fetishjagt i Afrika’/ Carl Kjersmeier. København, 1933
Artiklen ‘From 19th-century India to Melania Trump: How pith helmets became a symbol of colonialism’ / Washington Post 5. Oktober 2018
Artiklen ’Pindpind i Afrika’ / Berlingske 12. august 2011
Redaktion:
Tine Bonde Christensen, Rune Clausen & Jonas Bang
Nationalmuseet 2020