Christian 4.s svindler-mønt fylder 400 år
I 1618 indførte Christian 4. den første kronemønt i Danmark – Corona Danica. Kronemønten skulle have en høj værdi, men realiteten var en helt anden.
Danmarks Historie i Billeder, 1898.
Der var ikke oprør i gaderne, fordi folk var vant til, at den slags kunne ske.
Tine Bonde Christensen
Museumsinspektør, Nationalmuseet
Befolkningen opdager svindelnummeret
Møntopløbet er baseret på, at mønterne skal have deres værdi i det ædelmetal, der er i dem. Det vil sige, at hvis der er 20 gram sølv i en mønt, har den en værdi svarende til 20 gram sølv. I realiteten er der altid lidt mindre i end oplyst. Det skyldes, at kongen har omkostninger ved møntproduktionen, som han skal have dækket, hvilket befolkningen accepterer. Der går dog ikke lang tid før befolkningen opdager, at Christian 4. putter langt mindre sølv i, end han påstår.
Corona Danica skulle have en værdi af 1½ daler, men i virkeligheden indeholder kronemønten kun 32,5 gram sølv, hvorimod 1½ daler indeholder mindst 38,367 gram sølv. Kongen håber på at få flere penge i statskassen, men sølvindholdet er for lavt til, at folk vil acceptere den værdi, som kongen har sat den til. Christian 4.s fidus virker ikke, og han bliver hurtigt nødt til at regulere kronemøntens værdi. Allerede i 1625 bliver den nedsat fra 1½ daler til 1⅓ daler.

For- og bagside af Daler fra samme periode som kronemønten.
”Der var ikke oprør i gaderne, fordi folk var vant til, at den slags kunne ske,” fortæller Tine Bonde Christensen, som er museumsinspektør på Nationalmuseet. Det skyldes, at Christian 4. langt fra er den eneste regent, som har fiflet med mønternes værdi. Tidligere regenter, både i Danmark og i udlandet, har benyttet samme strategi.
Kongens valgsprog - Regna Firmat Pietas (fromhed styrker rigerne) - forkortet R.F.P er stemplet på kronemønten. I folkemunde blev det oversat til: Riget Fattes Penge.

Dobbelt-, hel-, og halvkroner fra 1618-25 gengivet i samme størrelsesforhold. Dobbeltkronen yderst til venstre er over 9 cm i diameter.
Kongen finder sølv
For at skaffe sølv handler kongen med andre nationer. Han handler med adskillige sølvgenstande, såsom smykker og andre mønter. Sølvgenstandene bliver smeltet om i Danmark og brugt i møntproduktionen. Da Corona Danica første gang bliver slået i 1618, har Christian 4. længe forsøgt at genoprette den gamle minedrift i Norge, der i mindre omfang havde eksisteret siden middelalderen, men det er endnu ikke lykkedes. Det ændrer sig dog snart.
I 1623 bliver der fundet sølv i det sydøstlige Norge. Allerede året efter i 1624 bliver minebyen Kongsberg grundlagt sammen med Kongsberg sølvværk. Hermed får kongen direkte adgang til sølv. Det ville nok være gået endnu dårligere med forringelsen af møntsystemet, hvis ikke sølvminerne i Kongsberg var blevet taget i brug. Sølvminerne i Kongsberg løser dog ikke helt Christian 4.s økonomiske problemer, men de hjælper på det.
Tekst: Christian Birkekvist
Faglig konsulent: Tine Bonde Christensen
Produktion: Rune Clausen
Nationalmuseet 2018