Udfører en søgningSøg

Historiske billeder til folket

26. august 2013

Historiske billeder til folket
Fotografiet er håndkoloreret og viser to kvinder med paraplyer og børn i en landsby omkring år 1860-1910. Billedet kan downloades til fri brug på Nationalmuseets Flickr Commons-side.
Historiske billeder til folket
Den franske skole i København blev bombet under 2. verdenskrig i forsøget på at ramme Shell-huset. Billedet kan downloades til fri brug på Nationalmuseets Flickr Commons-side.
Historiske billeder til folket
Lærere og elever nær Cruz-bugt på Skt. Jan. Billedet kan downloades til fri brug på Nationalmuseets Flickr Commons-side.

Fortrylles du af billeder fra fortidens Afrika, Japan og Vestindien? Overvejer du, om Jellingstenen overhovedet har forandret sig i løbet af de sidste 100 år? Er det din morfar på billedet fra anden verdenskrig? Så kommenter, del og brug Nationalmuseets billeder på Flickr Commons. 

Nationalmuseet er netop blevet en del af Flickr Commons, som er et online-register af billeder uden kendte rettighedshavere. Det betyder, at billederne kan bruges frit uden restriktioner. 

Nationalmuseet har indtil videre delt 104 billeder i registret, og der er flere på vej: Museet har nemlig mange hundrede tusinde potentielle fotos, som med tiden kan finde vej til Flickr Commons. 

Den delingsvenlige side vil forhåbentlig gøre den viden, som Nationalmuseet ligger inde med, endnu mere nærværende og tilgængelig for interesserede. 

Og der er mange smukke billeder i Nationalmuseets samling af snapshots fra en svunden tid. En stor del kommer fra Frihedsmuseet, hvor billederne både viser befrielsens smil og flag, men også besættelsens noget mindre ekstatiske begivenheder. 

Museets samling på Flickr Commons rummer også billeder fra fjerne tider og himmelstrøg - som håndkolorerede billeder af japanere i kimonoer under paraplyer fra 1860’erne og skoleklasser på Skt. Croix fra dengang, den vestindiske ø stadig var en dansk koloni. 

Selvom billederne er til fri brug, anbefaler Flickr, at man stadig skriver en henvisning til den, der har lagt billedet op. 

Siden Nationalmuseet kom på Flickr i 2008, har museet arbejdet på at blive en del af Flickr Commons. Nu, hvor det er sket, er museet kommet i fint selskab sammen med Library of Congress, Smithsonian og mange andre store kulturarvsinstitutioner.

Læs mere om Flickr Commons på Nationalmuseets digitaliseringsblog.

Se og brug Nationalmuseets samling på Flickr Commons. 

For yderligere oplysninger kontakt:
Nynne Bojsen Faartoft, presse- og kommunikationsmedarbejder, Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 19.