Udfører en søgningSøg

Frihedsmuseets vartegn overlevede flammerne

6. maj 2013

Konservatorerne tager Frihedens Lys ned efter branden på Frihedsmuseet.
Konservatorerne tager Frihedens Lys ned efter branden på Frihedsmuseet. Foto: Nationalmuseet.

Carl-Henning Pedersens berømte glasmaleri, Frihedens Lys, er stort set uskadt efter branden i sidste weekend. I dag blev kunstværket taget ned og bragt i sikkerhed på Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede.

Selvom flere medier har bragt historier om det modsatte, så klarede Frihedsmuseets karakteristiske glasmaleri ”Frihedens Lys” af Carl-Henning Pedersen branden uden alvorlige mén.

Kun en enkelt af kunstværkets 15 farvestrålende glassektioner kræver reparation, da brandvæsenet var nødt til at slå den ud under slukningsarbejdet. Så snart politiet sidste tirsdag gav grønt lys til Nationalmuseets Bevaringsafdeling, stod konservator Susanne Trudsø derfor klar til at få sikret stykkerne.

- Jeg var på pletten og samlede alle de glasskår, jeg kunne finde, både inden i og uden for bygningen. De fylder to spande, og jeg vurderer, at der er 6-800 dele, som vi har pakket sammen og flyttet til Nationalmuseets Bevaringsafdeling i Brede, fortæller hun.

Hjælp fra en kender 
Klokken 12 i dag fulgte resten af glasmaleriet, og de 14 intakte glassektioner blev taget ned med hjælp fra en helt særlig kant; nemlig glasmager Per Steen Hebsgaard, som om nogen kender ”Frihedens Lys”.

- Tilbage i 1983 var han med til at lave og montere glasmaleriet i samarbejde med Carl-Henning Petersen og har stadig skitser fra originalen. Der er derfor ingen tvivl om, at glasmaleriet er sikret og kan genskabes, siger Susanne Trudsø.

Nationalmuseet oplyser, at det akutte redningsarbejde er afsluttet, ulykken er standset, og ingen genstande har lidt uoprettelig skade.

Fakta: 
”Frihedens Lys” er lavet specifikt til Frihedsmuseet af Cobra-kunstneren Carl-Henning Petersen i 1983 og består af 15 malede glaspartier.

For yderligere oplysninger kontakt:
Konservator Susanne Trudsø Tlf.: 41 20 65 83
Presseansvarlig Henrik Schilling Tlf.: 41 20 60 16