Udfører en søgningSøg

Struensee på museum og arkiv

29. marts 2012

Billede af den økse, som Struensee nok blev halshugget med.
Øksen som Struensee nok blev halshugget med. Foto: Nationalmuseet.

Fra den 29 marts 2012 til den 1. maj kan du udforske den virkelige historie bag den præmiereaktuelle film "En Kongelig Affære" på Nationalmuseet, Teatermuseet og Rigsarkivet. Genoplev intriger og magtkampe mellem den sindslidende Christian VII, den ensomme dronning Caroline Mathilde og den idealistiske reformmand Johann Frederich Struensee.

Den virkelige Struensee var oplysningsmand. Han forbød tortur, og afskaffede bøder for graviditet uden for ægteskabet.

Men i 1700-tallet var hans politiske ideer kontroversielle, hans affære med dronningen skandaløs, og selv hans ophav fornærmende; en sølle borgerlig familie uden blåt blod i årene.

I 1772 blev Struensee brutalt hevet ned fra magtens tinde og henrettet. Dømt for sin affære med dronningen, og for at have tilranet sig del i kongens magt. Sønderdelt og blodig blev hans krop stillet til skue, som skræk og advarsel

Bøddelens økse, der satte det sidste punktum i Struensees liv, er en af de ting du kan se, hvis du lister dig op på anden sal i Prinsens palæ, der i dag er kendt som Nationalmuseet.

Det var også fra disse bygninger, at en deling soldater, en skæbnesvangre januarnat i 1772, marcherede ud for at arrestere Struensee og dronningen. I ly af et storslået maskebal, blev kuppet mod Struensee planlagt og gennemført. Stuensee og Caroline Mathilde blev adskilt.

Følg kupmagernes rute fra Nationalmuseet til Teatermuseet, om b.a. rummer en billet fra maskeballet hvor de elskede tilbragte deres sidste aften i frihed.

Gå få skridt videre til Rigsarkivet, hvor Struensees uhyrligt fremadsynede love og skæbnesvangre tilståelse åbner døren til en royal verden fuld af rænkespil og drama. Kom ind under skørterne på Caroline Mathilde og smugkig på både strømpebånd og dokumenter fra hendes berømtee elsker.

Praktisk info:
Adgang til både Nationalmuseet og Rigsarkivet er gratis, entre på Teatermuseet koster 40 kr. for voksne, 30 kr. for pensionister og studerende, og er gratis for børn og unge under 18.

Åbningstider:
Teatermuseet
Tirsdag-torsdag kl. 11-15
Lørdag-søndag kl. 13-16

Rigsarkivet
Særudstillingen Kærlighed, vanvid og idealisme kan ses i perioden 27. marts-10. august 2012
Mandag-fredag. kl. 9-16
Lørdag kl. 9-16 (kun frem til 30. april)