Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sæteren ved Argisbrekka

Økonomiske forandringer på Færøerne i vikingetid og tidlig middelalder

[Economic development during the Viking Age and Early Middle Ages on the Faeroe Islands]

By Ditlev L. Mahler

Argisbrekka
Click to enlarge

Nationalmuseets nordatlantiske forskningscenter, SILA, har i samarbejde med Færøernes Nationalmuseum udgivet en bog om vikingetid og tidlig middelalder på Færøerne. I bogen om Sæteren ved Argisbrekka gennemgår forfatteren de væsentlige arkæologiske levn fra de omfattende udgravninger, som blev foretaget i perioden 1985-87 forud for anlæggelse af et vandkraftværk. Der er tale om fremlæggelse af et stort, nyt arkæologisk materiale med spor efter en sæter.
 
En gård i bygden Eiði oprettede således i 800 årene et anneks ved Eiðisvatn. Her blev husdyrene holdt om sommeren, medens de dele af husholdet, som boede på sæteren, malkede dyrene og bearbejdede mælken. Sæteren ved Argisbrekka gennemløber mange faser, og i løbet af 1100 årene opgives den.
 
Gennem egne og andres rekognosceringer viser Ditlev Mahler, at sætre var almindelige på Færøerne i vikingetid og tidlige middelalder. Desuden trækkes paralleller til blandt andet Nordatlanten, som anskueliggør, at sæterbruget var ganske udbredt. På Færøerne forsvinder sæterbruget i 1100- eller 1200- årene til fordel for udstrakt fårehold i udmarken, som vi kender endnu i dag.
 
Forfatteren gennemgår på spændende vis en række faktorer, der kan have forårsaget denne udvikling. Bogen er et godt eksempel på humanistisk grundforskning og anvendt, arkæologisk forskning. Manuskriptet blev i 1993 forsvaret som Ph.D. ved Københavns Universitet.
 
Ditlev L. Mahler: Sæteren ved Argisbrekka, Økonomiske forandringer på Færøerne i vikingetid og tidlig middelalder. Economic development during the Viking Age and Early Middle Ages on the Faeroe Islands.
 
Med bidrag fra:

Anne Birgitte Gotfredsen, Ph.D., Zoologisk Museum, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Gina E. Hannon. Southern Swedish Forst Research Centre. Alnarp, Sweden.

Arne Jouttijärvi, Cand. Scient., Heimdal Archeometri.

Bogen er udkommet i serien Annales Societatis Scientorum Færoensis, Supplmentum 47.
Faroe Universtity Press i samarbejde med SILA, Nationalmuseet i København. Torshavn 2007.

Køb bogen hos:

BÓKAMIÐSØLAN

Óðinshædd 2, 100 Tórshavn.

Tlf. +298 31 37 56

Fax. +298 31 99 06

bms(at)bms(dot)fo

Hent bestillingsseddel.

525 sider, 398,- kr.