Kan du ikke se denne HTML mail? Klik her
 
 
 
 
Nationalmuseet - Bevaring02 april 2014
 
 
 

Hvad skal vi med røntgenbilleder...
På Bevaring og Naturvidenskab foretager vi ofte røntgenundersøgelser. Resultatet af en undersøgelse er et digitalt billede i høj opløsning, hvoraf man kan aflæse forskellige oplysninger om genstanden. Røntgenundersøgelser kan f.eks. bruges som dokumentation før konservering eller til identificering af genstande. Man kan også bruge dem til at undersøge genstandenes konstruktion og tilblivelse uden at skulle skille dem ad eller til at undersøge overmalede lag på malerier og bemalede skulpturer. Ofte fortæller røntgenbilleder gode historier om materialer, forarbejdning og teknikker samt genstandenes fremstillings- og brugshistorie. Læs mere om røntgen:
· Epitafium fra Kirke Stillinge Kirke: Kend dig selv...
· Bælteformet tekstil fra metroudgravningerne: Sølvtrådsdekoration skjult for det blotte øje...
· Kristusfigur i ophøjet guldbroderi fra Holmens kirke: Man kan næsten høre syersken bande...

 
 

Sædding kirke i Vestjylland
Nationalmuseet udfører dendrokronologiske undersøgelser i gamle huse og kirker samt på mange andre bygninger. Er der i forbindelse med opførelsen af en bygning fældet træer, hvor tømmeret er anvendt, er der mulighed for at bygningen kan dateres helt præcist. Middelalderkirkerne i Vestjylland er for tiden under undersøgelse, således også Sædding kirke, hvor tagkonstruktionen er en helt speciel buet form. Har kirken oprindelig haft åben tagstol, hvor kirkegængerne har kunnet se helt op til spærene?- eller stoppede byggeriet midt i det hele, og blev der i stedet for anlagt et fladt plankeloft, som har været det gængse i de danske landsbykirker, der er opført i 11-1200 tallet? Sådanne spørgsmål kan blandt andet besvares med dendrokronologiske undersøgelser.
Dendrokronologi på Nationalmuseet
Rapporter vedrørende dendrokronologiske undersøgelser
Flere dendrokronologiske undersøgelser ved Nationalmuseet


Optørring af vandskadet papir og fotografier
Ved vådt papir er det vigtigt med en hurtig indsats for at undgå større skader, uanset om vandskaden er fra et sprængt vandrør, et skybrud eller som følge af en brand. For at undgå svampeangreb nedfryses vådt papir, fotografier og bøger, indtil der er tid og plads til at tørre dem, og eventuelle forsikringsspørgsmål er afklaret. En almindelig kummefryser er nok, men bland ikke fødevarer med kloakvand fra skybrud!
Læs om håndtering af vandskadet papir og fotografier

Åbent Hus på Nationalmuseet
Tekstil -og møbelkonserveringen
Den 24. april 2014 fra kl. 14-16
Tilmelding senest den 22. april

 

Nationalmuseet arbejder i Skt. Olai Kirke
Den 26. og 27. februar nedtog Nationalmuseets afdeling for Bevaring og Naturvidenskab det største af de 6 epitafier fra Helsingør domkirke, der i løbet af 2014 skal konserveres og restaureres på Nationalmuseets værksteder i Brede. Leiels epitafium hænger højt oppe på kirkens nordvæg og er noget af det første, man får øje på, når man kommer i kirken fra våbenhuset.
Frederik Leiel virkede både som borgmester og igennem 39 år som kgl. tolder i Helsingør, så han må ved sin død i 1601 have været en yderst indflydelsesrig mand, der fortjente intet mindre end kirkens største mindetavle.
Se mere om Sankt Olai Kirke


Robert Jacobsen skulpturer i Gladsaxe
Skulpturværkstedet på Bevaring & Naturvidenskab har i februar 2014 afsluttet restaureringen af endnu en af Gladsaxe kommunes mange fine Robert Jacobsen skulpturer: Lágronome spatial. Mange af skulpturerne står udendørs, hvor de nedbrydes og svækkes af vejr og vind. Restaureringen af yderligere seks Robert Jacobsen skulpturer fra Gladsaxe kommune påregnes at skulle gennemføres på Bevaring & Naturvidenskab i de nærmeste kommende år.
Billeder af Robert Jacobsen skulpturer i Gladsaxe kommune
Tilstandsrapport for ni Robert Jacobsen skulpturer i Gladsaxe kommune

 
 
  
 
 
 
 
 
Nationalmuseet Bevaring
I. C. Modewegsvej
Brede
2800 Kgs. Lyngby
Tel. +45 3313 4411 (telefontid: man-tors 10-16, fre 10-15)
Web: natmus.dk
HOOK op med os:
 
 
 
 Du modtager dette nyhedsbrev fordi du har tilmeldt dig via af vores hjemmeside. Hvis du ikke længere ønsker at modtage flere nyhedsbreve kan du  afmelde dig her