Udfører en søgningSøg
30. oktober 2019

Ny bog udfolder velfærdssamfundets og dagligdagens arkitektur i 1960’erne

Velfærdssamfundet var under opbygning i 1960’erne, og arkitekturen hjalp til. Mangfoldigheden, tankerne og drømmene, som ligger bag facaderne, skildres i en rigt illustreret bog, som udkommer i dag.

Bogen ”Dansk arkitektur i 1960’erne” er et møde med mange af de bygninger, som vi færdes i i dag. Biblioteker, svømmehaller, hospitaler, universiteter, rådhuse og boligbebyggelser skød op over hele landet. Samtidig voksede typehusene sig store og blev næsten hvermandseje.

1960’ernes økonomiske opsving satte fut i de nye byggerier, der i forskellige afskygninger bød på senmodernisme, brutalisme, strukturalisme og et skær af postmodernisme. Med et hav af fotografier skildrer bogen 1960’ernes arkitektur og de forskellige stilarter, der blev formsproget for de velfærdsvisioner, som udfoldede sig i 1960’erne.

”Når man bygger svømmehaller, biblioteker og museer en masse i 1960’erne, så ligger der et opdragelseselement gemt i murene og et ønske om at skabe mere velfærd. Det præger Nordjyllands Kunstmuseum ligeså vel som det præger typehuse og højhuse. Arkitekturen var vigtig for at forme og manifestere velfærdssamfundet og skabe rum for danskernes liv,” fortæller Vibeke Andersson Møller, som er forfatteren bag den nye bog.

Velstand og velfærd på tegnebrættet
Der var velstand og fremgang i samfundet. Familier fik bil, måske endda to, og parkeringspladser væltede frem side om side med de nye byggerier. Familiernes hverdag blev bakket op af velfærdssamfundets byggeri af blandt andet almennyttige boliger, skoler, højere læreanstalter og svømmehaller.

I 1960’erne blev byggeriet for alvor industrialiseret. Nu var det ikke kun Margretheskåle, men også byggeelementer og boliger, som blev masseproduceret. Elementbyggeriet i beton blev en af løsningerne til at komme datidens boligmangel til livs. De nye byggemetoder og materialer gjorde boligbebyggelserne og typehusene relativt billige, så flere havde råd til at bo i dem.

1960’ernes byggestil skaber holdninger
Byggeriet i elementer og moduler skabte boliger, der lignede hinanden. Det gjaldt forskellige byggerier som Høje Gladsaxe og Albertslund Syd. I Albertlunds Syd blev et tæppe af lave gårdhuse med enkle, hvide og næsten anonyme facader opført. Her ville arkitekterne sikre trivsel for de mange børnefamilier og vise, at det var lige så billigt at bygge lavt og tæt som at stable lejligheder oven på hinanden. Hos nogle kom de under beskyldning for at være kedelige, og at børnene ikke ville kunne se forskel på, hvor de boede. Mens andre nød de almennyttige boligers stramme, ensartede struktur.

”I dag udspiller mange menneskers hverdag og arbejdsliv sig i boliger og bygninger, som blev opført i 1960’erne. Nogle skælder dem ud for at være grimme eller kedelige, mens de hos andre har et langt bedre ry,” fortæller Vibeke Andersson Møller.

På hver sin måde forsøgte arkitekter at gøre 1960’ernes arkitektur tidssvarende, vedkommende og meningsfuld. Tempoet var i top, og de mange bygninger fra perioden har i høj grad sat rammerne for det velfærdssamfund, som vi kender i dag.

Bogens tilblivelse og dens mange fotografier, som er taget af fotograf Roberto Fortuna, kunne ikke være sket uden generøs økonomisk støtte fra Beckett-Fonden, Bergiafonden, Dreyers Fond, Farumgaard-Fonden, Fonden til fordel for Nationalmuseets Danske Samlinger efter 1660, Knud Højgaards Fond, Lillian og Dan Finks Fond, Toyota-Fonden og Realdania.

”Dansk arkitektur i 1960’erne” udgives af Forlaget Rhodos i samarbejde med Syddansk Universitetsforlag og Nationalmuseet og kan købes via forlagenes hjemmesider og i boghandlerne.

 

Se også