Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
16. januar 2020

Gemt, ofret eller tabt i fortiden: Årets udstilling af danefæ åbner i Jelling

Kongernes Jelling slår dørene op for Nationalmuseets udstilling af danefæ den 25.-26. januar. Her kan gæster se våben, smykker og skatte, der blev gemt for fjender, ofret til guderne eller som blev tabt.

Hvert år finder landets mange hundrede amatørarkæologer ting i jorden, som har tilhørt vores forfædre. Værdifulde og vigtige ting som de gemte for fjender, ofrede til guderne eller som de måske tabte ved et uheld. Et udvalg af de mest fantastiske og spektakulære danefæ og historien bag fundene kan opleves i Nationalmuseets nye danefæudstilling på museet Kongernes Jelling.

En af perlerne i udstillingen er det enestående fund fra Kallerup, som blev fundet af en amatørarkæolog i 2019. Det er blandt de absolut fineste eksempler på bronzealderens religiøse kunst og består af en kultøkse, en figur af et hoved med to ansigter og to fine hestefigurer. Man kan blandt andet også se Danmarks ældste skydevåben fra sidste halvdel af 1300-tallet og en seglstampe fra middelalderen, som adelsmanden Niels Krabbe brugte til at underskrive vigtige dokumenter med.

"Ved at bruge den viden, vi har, og forestille os situationen i fortiden, vil vi bringe gæsterne tættere på historien om, hvorfor vores forfædres ting endte i jorden. I dag har vi også gemmesteder, og vi har sikkert også ærgret os over tabet af noget værdifuldt og måske kastet en mønt i en fontæne i håb om, at ofringen kunne hjælpe lykken på vej," siger Morten Teilmann-Jørgensen, som er museumschef på Kongernes Jelling.

For eksempel kan man opleve historier fra nutiden om ofringer i moser, tabte tandbørster og gemte colaflasker.

De udstillede danefæ er et udvalg af de mange ting, som amatørarkæologer finder over hele landet. Fundene indleveres til landets lokalmuseer, der sender dem videre Nationalmuseet, hvor effekter af særlig kulturhistorisk værdi erklæres danefæ.

"Amatørarkæologernes ihærdige indsats sikrer kulturarvsgenstande, der ellers ville gå tabt under dyrkning af markerne, fordi de ligger i pløjelaget. Danefæudstillingen er en anerkendelse af amatørarkæologernes kæmpe indsats i al slags vejr. Danefæ er en væsentlige kilde til viden om vores fælles fortid, og i udstillingen kan man komme helt tæt på enestående fund og opleve de spændende historier, som de fortæller os," fortæller Anne-Kathrine Kjerulff, der er chef for Magasinering og Kulturhistorisk Konservering på Nationalmuseet.

Den 25. januar er amatørarkæologer og findere af de udstillede fund inviteret til en lukket udstillingsåbning og en dag i danefæets tegn.

Dagen efter, den 26. januar, åbner udstillingen for publikum. Her zoomes ind på Kallerupfundet og bronzealdermenneskets fascination af dobbelthed. Åbningen bliver derfor i tvillingernes tegn. Gæster inviteres til en dag, hvor tvillinger åbner udstillingen, hvor to lurblæsere spiller, og hvor børn kan få en ridetur på to sorte heste. Fremvisning af dobbelthovedet slanger i sprit bliver også en del af oplevelsen.

Danefæudstillingen Gemt, Ofret eller Tabt

  • Udstillingen "Gemt, Ofret eller Tabt" viser et udvalg af spændende, flotte og spektakulære danefæ og kan opleves gratis i Kongernes Jelling.
  • Lørdag den 25. januar 2020 kl. 9.00-17.00: Udstillingsåbning og danefædag for amatørarkæologer. Læs mere her.
  • Søndag den 26. januar 2020 kl. 10.00-16.00: Udstillingen åbner. Læs mere her.

Se også