Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
1. september 2021

100-året for den længste slæderejse nogensinde

Verden har for alvor rettet blikket mod Arktis. Den sne- og isklædte region er centrum for tidens måske største kampe om klima, råstoffer og territorier.

Men Arktis - fra Grønland i øst over det nordlige Canada til Alaska og Sibirien i vest - er først og fremmest hjemsted for mennesker, ikke mindst inuit, som størstedelen af de indfødte befolkninger kalder sig. Det var dem Knud Rasmussens ekspedition mødte og dokumenterede for præcis 100 år siden, da de grønlandske og danske deltagere drog ud på en over 18.000 kilometer lang slæderejse gennem det arktiske landskab. Bedriften kaldte de 5. Thule-ekspeditionen.

Folket på toppen af verden
"Den store slæderejse var videnskabeligt banebrydende og udgør fundamentet for Nationalmuseets arktiske udstilling. Først og fremmest vil vi gerne fremhæve de mennesker, som har levet i Arktis i årtusinder, og dem som i dag fører inuitisk kultur videre", fortæller Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.

Målet med 5.Thule-ekspeditionen var at indsamle ny viden om arktiske kulturer. Men den endte med at vise noget endnu mere betydningsfuldt. Nemlig, at inuit i Grønland, Canada, Alaska og Sibirien er forbundet gennem et fælles sprog, verdensbillede og traditioner. Den opdagelse har givet brændstof til, at inuit i dag har et stærkt fællesskab på tværs af et 6.000 km bredt område. 

En stolt kultur rejser sig igen
Det er også 5. Thule-ekspeditionen, der er grunden til, at den arktiske samling på Nationalmuseet er en af de absolut største i verden. Deltagerne indsamlede omkring 20.000 pelsdragter, amuletter, våben, dragter og andre hverdagsting. Og over 3.000 fotografier og tegninger, som i dag er helt afgørende for, at vi kan forstå inuit-befolkningens historie. 

Se et udvalg af den arktiske kulturarv på arktis.natmus.dk

"Ekspeditionen foregik i en tid, hvor hele det arktiske område var under transformation og blev påvirket rigtig meget udefra. For det første var en meget stor gruppe af de arktiske folk på det tidspunkt blevet slået ihjel af europæiske epidemier. Så mange samfund var mere eller mindre i opløsning. For det andet var kristne missionærer begyndt at missionere blandt inuit i Canada. Folk, som praktiserede shamanisme den ene dag, var kristne den næste. Det er kapitler af en koloniseringshistorie, som inuit i alle arktiske lande deler", fortæller Seniorforsker Martin Appelt. 

I dag søger mange at genfinde den kultur, de oplever er gået tabt i takt med koloniseringen. Det handler ikke kun om at portrættere det gamle, men også om at bruge det i helt nye sammenhænge. For hvad er inuitisk identitet, og hvilken plads har Arktis i den moderne verden? Det er nogle af de temaer, som de kunstnere, man kan opleve på Nationalmuseets Nordlys Festival, arbejder med. 

Nordlys Festival bliver realiseret med generøs støtte fra Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, Arne V. Schleschs Fond og Slots- og Kulturstyrelsen

Markeringen af 5.Thule Ekspedition (5TE100) foregår i samarbejde mellem Knud Rasmussens Hus og Arkiv, Arktisk Institut og Nationalmuseet. Læs mere www.5thule100.dk


Se programmet for Nordlys festival på arktis.natmus.dk

Se også