25. september 2018

Tegneserier afdækker Nordkoreas opdragelsesmaskine

Nordkorea er kendt for atomprøvesprængninger, fangelejre og den hårdhændede Kim-familie, som har siddet på magten i tre generationer. Men derudover ved vi meget lidt om dagliglivet i Nordkorea.

Martin Petersen, seniorforsker fra Nationalmuseet, har fundet sin egen vej ind i Nordkoreas magtapparat. Han har læst sig igennem bunker af tegneserier til børn og unge, som skrives og distribueres af styret. I historierne i hæfterne får regimet plantet deres idelogier og budskaber til børnene.

Børn er spioner i familien
Martin Petersens bog North Korean Graphic Novels opridser tegneseriernes historie i Nordkorea, og så kommer Nationalmuseets forsker også rundt om de emner, som historierne i hæfterne fra de sidste årtier kredser om.

”Her er krigshistorier om nordkoreanske patrioter, som infiltrerer og bliver et med fjenden i Syd. I nødens stund stirrer de op på nattehimlen, føler den Store Leders nærvær og kæmper med dødsforagt. Der er også historier om årvågne nordkoreanske børn, der afslører naboer, ja selv deres egen bedstemor som spioner,” siger Martin Petersen.  

Nordkoreanske tegneserier er glimrende underholdning
Martin Petersen har interviewet nordkoreanske afhoppere og flygtninge i Seoul om de tegnserier, de læste i barmdomsårene i det lukkede land.

”Det, der især gjorde indtryk er, at der selvfølgelig også er glimt af gode barndomsminder. Tegneseriemediet i Nordkorea er også en sprælsk størrelse, som skaber fantasi hinsides opdragelsesmaskinen. Statsapparatet har formået at belære på underholdende vis,” fortæller Martin Petersen.
   
Martin Petersens bog North Korean Graphic Novels er udgivet af Routledge

Se også

Del denne side