Se Simone Aaberg Kærns Batalje-maleri i Rustkammersalen på Tøjhusmuseet hele 2018

I 2011 bidrager det danske militær til den internationale aktion mod Muammar Gaddafis tropper i Libyen. Undervejs tager kunstneren Simone Aaberg Kærn alene til frontlinjen. Hun er gravid i fjerde måned og har lånt en skudsikker vest af en journalist. Hun vil i nærkontakt med krigen, så hun kan skildre den i et bataljemaleri, der er bestilt af Det Nationalhistoriske Museum og Forsvaret.

Værket skal genoplive en stolt tradition for bataljemalerier, der har ligget i dvale siden begyndelsen af 1900-tallet, hvor reportagefotografiet tog over. Historisk er et bataljemaleri en gengivelse af et vundet slag – bestilt af sejrherren. Simone Aaberg Kærn kommer hjem fra fronten og maler sin version af krigen. Men den version stemmer ikke overens med Forsvarets, og bestillingen af maleriet bliver annulleret.

BATALJE kommer derfor aldrig til at hænge på Det Nationalhistoriske Museum som planlagt. Det har i stedet været udstillet på bl.a. Kunsthal Charlottenborg, og nu hænger det på Tøjhusmuseet og giver sit bidrag til den omfattende, komplekse og mangefacetterede historie om Danmark i krig.

Del denne side