Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Guderne følger Herakles til Olympen, hvor han skal optages blandt de olympiske guder. Fra venstre går Athena, som hjalp og beskyttede Herakles. Så kommer Herakles selv med løveskindet, som han næsten altid bar, Apollon med lyre, Artemis og Hermes.
Guderne følger Herakles til Olympen, hvor han skal optages blandt de olympiske guder. Fra venstre går Athena, som hjalp og beskyttede Herakles. Så kommer Herakles selv med løveskindet, som han næsten altid bar, Apollon med lyre, Artemis og Hermes. Stort vinkar, en såkaldt krater, til blanding af vin. Fra Athen, c. 470 f.Kr. (Antiksamlingen, Nationalmuseet).

Kratér


Den store vinbowle, kratéren, var fast inventar ved de græske symposier. I vinbowlen blandede man vin og vand – vinen blev nemlig ikke drukket rent, som vi foretrækker det i dag. Når vinen var blandet, blev den hældt over i drikkekopperne ved hjælp af en lille øse eller en lille kande, en såkaldt oinochoe

Navnet kratér kommer af det græske udsagnsord ’keranymmi’, som betyder ’at blande’. Og ordet vulkankrater eller månekrater stammer netop fra denne græske vaseform og henviser til ligheden mellem vasens skålformede fordybning og vulkanens mund.

Der findes forskellige typer og størrelser på kratérer, som alle havde den samme funktion. De kendes under betegnelserne volut-kratér, kalyx-kratér, klokke-kratér og søjle-kratér. Typen afhænger af hankenes og beholderens form.  

Krater