Romerne Truer

I år 9 e.Kr. hed den romerske kejser Augustus. Romerriget var på dette tidspunkt kæmpe stort, og strakte sig fra Portugal i vest til Syrien i øst, fra Ægypten i syd til Holland i nord. Dette rige blev styret fra Rom, og det var ikke nogen let opgave i en tid, hvor der hverken fandtes telefoner, computere eller asfalterede veje. I år 9 e.Kr. havde Romerriget bredt sig voldsomt gennem godt 200 år, og Romerrigets naboer levede under konstant trussel om invasion. Det betød naturligvis, at naboerne øst for Romerrigets grænse ved Rhinen ikke var direkte positive overfor kæmperiget. Folkene i dette område bliver omtalt som germanere i historiebøgerne, ligesom de mennesker der boede i det danske område dengang.

Augustus får en plan

Kejser Augustus indså at desto kortere Romerrigets grænse var, desto færre soldater skulle han bruge til at bevogte den. Han ville derfor rykke Romerrigets grænse mod øst fra floden Rhinen til floden Elben. Det betød imidlertid, at romerne først måtte erobre landområdet mellem de to floder, og her boede en række germanske stammer, som ikke bød romerne velkomne. Augustus lod derfor den romerske statholder Publius Quinctilius Varus invadere området med en hær på tre legioner og ni hjælpetropper, i alt cirka 25.000 - 30.000 mand. 

Arminius og germanerne slår igen

De germanske stammer var imidlertid forberedte. De havde sluttet sig sammen i et forbund mod romerne under hærføreren Arminius. Ved Kalkriese i det nuværende Tyskland lokkede de romerne i et bagholdsangreb og nedslagtede alle som én. Dette slag fik stor betydning for germanerne i flere hundrede år herefter. Sejren betød at disse germanske stammer ikke blev underlagt Romerriget, og dermed fortsatte livet som deres egen kultur foreskrev.

Hvordan tror du dette nederlag blev modtaget af borgerne i Rom?

Efter romernes nederlag til germanerne sendte kejser Augustus straffeekspeditioner ind i området nord for Rhinen. Disse ekspeditioner skulle dels begrave de faldne legionærer, dels skulle de hævne de faldne soldater.

Efter år 16 e.Kr. ændrede romerne strategi. I stedet for at sende militæret ind i Germanien, forsøgte de nu i stedet at skabe ufred mellem de germanske stammer. På denne måde kunne germanerne ødelægge hinanden i stedet for romerne.

Del denne side