Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Spor fra Renæssancen

Dyk ned i kilderne i billedsamlingen om temaet Renæssance. Derefter kan i arbejde med spørgsmålene til kilderne på forrige side.

Spor fra Renæssancen
I Torslunde kirke, i Østsjælland, blev der i 1561 malet en altertavle. Tavlen viser de tre vigtige kirkelige lutheranske handlinger; dåben, nadveren og prædiken. (© Kroppedal Museum)
Spor fra Renæssancen
Den ældste protestantiske ordning eller kilde fra 1528. Christian 3. var lensmand i Haderslev, før han blev konge. Han indførte tidligt Luthers tro i Danmark. (© Museum Sønderjylland)
Spor fra Renæssancen
Den katolske kirke tjente mange penge på at sælge afladsbreve til de mennesker, som gerne ville i himlen, når de døde. Hvis ikke de var blevet frelst, kom de nemlig i Skærsilden eller helvede. (© Statens Museum for Kunst)
Spor fra Renæssancen
Elfenbensfigur af en ræv i munkedragt. Figuren gør grin med de katolske munke, som de protestantiske præster så som pengegriske, snedige og snu. (© Nationalmuseet)
Spor fra Renæssancen
Ifølge overleveringen har sværdet tilhørt oprørslederen Skipper Klement, der ledte bondeoprøret i Jylland i 1534. (© Museum Østjylland)
Spor fra Renæssancen
Når man holdt fest i renæssancen, var det vigtigt at have mange vinglas på lager. Det var nemlig vane for, at smadre glasset, når man havde drukket op. (© Museum Skanderborg)
Spor fra Renæssancen
Murstene stammer fra et kloster i Skanderborg i Østjylland som Frederik 2. beordrede nedrevet i 1561. Grunden var, at han ville bygge et slot ud af de gamle mursten. (© Museum Skanderborg)
Spor fra Renæssancen
I 1573 ville Frederik 2. gerne udsmykke gården på sit slot Skanderborg i Østjylland med en vandkunst. En hollandsk stenhugger blev bestilt til at lave flere granitløver, som kunne sprøjte vand ud af munden i et stort bassin. (© Museum Skanderborg)
Spor fra Renæssancen
I 1600-tallet døde næsten halvdelen af Bornholms befolkning af pest. I kirkerne på Bornholm hænger der pesttavler til minde om alle de der døde. (© Bornholms Museum)
Spor fra Renæssancen
I en bibel fra Bornholm kan man læse at en gruppe bornholmer i 1658 skød den svenske kommandant og gav Bornholm til ”kongens evige arv og eje”. Dermed fik Bornholm enevælde 2 år før resten af Danmark. (© Bornholms Museum)
Spor fra Renæssancen
Christian 4. blev fremstillet som en stærk nationalhelt på maleriet ”Slaget på Kolberger Heide i 1644” fra 1865. Maleriet hænger i Roskilde Domkirke. (© Museumskoncernen ROMU)
Spor fra Renæssancen
Her er Christian 4.s nederlag på ”Kolberger Heide” på skibet Trefoldigheden i 1644 fremstillet som en såret konge, der med et blødende øje ønsker en håndsrækning. Gobelinen hænger på Christiansborg Slot. Den er lavet af Bjørn Nørgaard, 2000. (© Nationalmuseet / Christiansborg)
Spor fra Renæssancen
Hollænderen Lucas Waghenaer lavede i 1584 et søkort over Vadehavet. Hvis man kigger godt efter, kan man se den danske ø Fanø. (© M/S Museet for Søfart)

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk