Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
1 af 4
ChevronrightChevronrightChevronrightChevronright

En skat til Danmark

Danskernes egne ting og fortællinger fra de sidste 100 år.

Sammen med TV 2 har Nationalmuseet bedt danskerne om at finde skatte frem fra gemmerne fra de sidste 100 år. Vi har fået spektakulære genstande fra bombeangreb, besættelsestiden, fodboldsejre, frihedskampe, coronapandemien og nære historier, der indrammer, hvem vi er.

I udstillingen træder du ind i vores hverdag. I dagligstuen, soveværelset, køkkenet, baggården og festen. Her ser du nogle af de genstande, som bærer på begivenheder, der har formet os, rystet os og rykket os som nation.

Se banneret fra kvinderne som gik ned ad strøget og startede Rødstrømpebevægelsen i Danmark. Hjelmen fra den brandmand, som mistede livet, da en container eksplodere i Seest. Kaffesække-jakkesættet fra Jacob Haugaard, som vendte Folketinget på hovedet med sin gøglerdagsorden og valgløftet medvind på cykelstierne. Og ikke mindst jakken, som Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning Schmidt havde på på valgnatten.

Udstillingen åbner 4. september 2020

Vandsenge og samtalekøkkener

I samtalekøkkenet kan du slå dig ned ved køkkenøen og få historien om danskernes fritid. Dengang vi får weekend, og hvad vi får tiden til at gå med lige siden ferieloven trådte i kraft i 1938. Du kan bladre i Spises første feriekatalog med rejser til grisefest og sangria, og du kan løfte ballerne til Charlotte Bircows træningsvideoer Baller af stål fra 80’erne, hvor vi for alvor får sved på panden, da kroppen skal fintunes.

I soveværelset kan du lægge dig i vandsengen og få historier fra danskere, som oplevede de frie 70’ere på egen krop. Du får en personlig historie fra en af de første, der blev smittet med HIV, men som mirakuløst overlevede.
Kort sagt store og små begivenheder fra de sidste 100 år fortalt af danskerne selv med deres egne ting.

TV 2 og Nationalmuseet ledte efter danskernes ting

I TV 2 programmerne ”En skat til Danmark” kunne man følge tilblivelsen af Nationalmuseets nye udstilling. Danskere mødte op på museet med en personlig ting og fortalte deres historie til museets eksperter - Mette Boritz, Mette Byriel-Thygesen og Peter Henningsen. I udsendelserne udvalgte museets ekspertpanel næsten 100 genstande, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder de sidste 100 år.

En skat til Danmark afsnit 1

En skat til Danmark afsnit 1

En skat til Danmark afsnit 3

En skat til Danmark afsnit 3

En skat til Danmark afsnit 5

En skat til Danmark afsnit 5

En skat til Danmark afsnit 2

En skat til Danmark afsnit 2

En skat til Danmark afsnit 4

En skat til Danmark afsnit 4

En skat til Danmark afsnit 6

En skat til Danmark afsnit 6

Dage med corona
Foto Sharon McCutcheon

Dage med corona

Del din hverdag i coronatid med os og klæd fremtiden på. Nationalmuseet indsamler din fortælling under coronapandemien. Læs mere på natmus.dk/dagemedcorona