Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
1 af 5
ChevronrightChevronrightChevronrightChevronright

En skat til Danmark

Danskernes egne ting og fortællinger fra de seneste 100 år.

Sammen med TV 2 har Nationalmuseet bedt danskerne om at finde skatte frem fra gemmerne fra de sidste 100 år. Vi har fået spektakulære genstande fra bombeangreb, besættelsestiden, fodboldsejre, frihedskampe, coronapandemien og nære historier, der indrammer, hvem vi er.


I udstillingen træder du ind i vores hverdag. I dagligstuen, soveværelset, køkkenet, baggården og festen. Her ser du nogle af de genstande, som bærer på begivenheder, der har formet os, rystet os og rykket os som nation.

Se banneret fra kvinderne som gik ned ad strøget og startede Rødstrømpebevægelsen i Danmark. Hjelmen fra den brandmand, som mistede livet, da en container eksplodere i Seest. Kaffesække-jakkesættet fra Jacob Haugaard, som vendte Folketinget på hovedet med sin gøglerdagsorden og valgløftet medvind på cykelstierne. Og ikke mindst jakken, som Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning Schmidt havde på på valgnatten.

Se udstillingen indtil 31. december 2020

Vandsenge og samtalekøkkener

I samtalekøkkenet kan du slå dig ned ved køkkenøen og få historien om danskernes fritid. Dengang vi fik weekend, og hvad vi fik tiden til at gå med, den dag ferieloven trådte i kraft i 1938. Du kan se Spies’ første feriekatalog med rejser til grisefest og sangria, og du kan hejse ballerne til Charlotte Bircows ”Balder af stål”. Træningsvideoerne fra 1980’erne er fra en tid, hvor vi for alvor får sved på panden, for kroppen skal fintunes, som vi aldrig har set det før.

I soveværelset kan du lægge dig i vandsengen og få historier fra danskere, som oplevede de frie 70’ere på egen krop. Træk gardinet til side og se de frække film, som blev kioskbaskere i biograferne, da pornoen blev frigivet i 1969. Du får også en personlig historie fra en af de første, der blev smittet med HIV i Danmark i 1982, men som mirakuløst overlevede.

I baggården i udstillingen kan du se vidnesbyrd fra danskernes kampe. De politiske sager for miljøet og ligestilling og kampen mod besættelsesmagten og andre katastrofer, der har ramt os. Bl.a. fyrværkeriulykken i 2004 og et bombeangreb i 1985.

TV 2 og Nationalmuseet ledte efter danskernes ting

I TV 2 programmerne ”En skat til Danmark” kunne man følge tilblivelsen af Nationalmuseets nye udstilling. Danskere mødte op på museet med en personlig ting og fortalte deres historie til museets eksperter - Mette Boritz, Mette Byriel-Thygesen og Peter Henningsen. I udsendelserne udvalgte museets ekspertpanel næsten 100 genstande, som er vidnesbyrd fra historiske begivenheder de sidste 100 år.

En skat til Danmark afsnit 1

En skat til Danmark afsnit 1

En skat til Danmark afsnit 3

En skat til Danmark afsnit 3

En skat til Danmark afsnit 5

En skat til Danmark afsnit 5

En skat til Danmark afsnit 2

En skat til Danmark afsnit 2

En skat til Danmark afsnit 4

En skat til Danmark afsnit 4

En skat til Danmark afsnit 6

En skat til Danmark afsnit 6

Foto Steffen Mulbjerg

Program: Alt det som vi er rundet af...

Debat, banko, quiz, rundvisning og frække film
I vores program marinerer vi danskerne i alt det, vi har en mening om, det som vi er rundet af, det som vi frygter, og det som vi fornøjer os med.
Læs mere

Se befrielsesbilen
Christian 10.s Cadillac foto Jesper Mark Hansen

Se befrielsesbilen

Københavnerne er stimlet sammen, og de står skulder mod skulder for at hylde den engelske feltmarskal Sir Bernard Law Montgomery 12. maj 1945. Et hav af vinkende hænder møder Montgomery på hans køretur i Københavns gader i Kong Christian 10.’s Cadillac. Se bilen indtil 1. november 2020.