Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
1 af 7
ChevronrightChevronrightChevronrightChevronright


KA-CHING! - Show me the money

Ny udstilling åbner 28. september 2022


Træd ind i pengenes verden og få historien om pengene.

Er du heldig, hårdtarbejdende, årvågen eller risikovillig kan du prøve en helt ny attraktion - Pengebadet. Men først skal du en tur igennem pengenes historie og score “millionen” i Nationalmuseets ”Pengespil”. Du vil opleve, at pengenes veje er uransagelige, og ligesom i livet er der nogle, der har medfødte fordele og andre skal kæmpe for at komme til pengene.


Det oplever du

​​​​​​

  • Tag en tur i hamsterhjulet. Løber du hurtigt, tjener du penge.

  • Prøv quizzen og se om du har styr på pengenes historie. Ellers får du det!

  • Løft en ægte guldbarre på 12 kg.

  • Se et udvalg af museets unikke møntsamling med nogle af verdens ældste mønter.

  • Besøg en bank fra 1920erne.

  • Prøv kræfter med aktier og bolighandel.

  • Vind "millionen" og få en tur i Pengebadet.

Show me the money!

Se et udvalg af vores største pengeskatteKejser Augustus
Kejser Augustus
Den første romerske kejser, Augustus (31 f.v.t. – 14 e.v.t.) kom til magten efter de borgerkrige, der fulgte mordet på Cæsar. Det er Augustus portræt, du kan se på mønten her i guld.
Svend Tveskægs mønt
Svend Tveskægs mønt
Den meget sjældne mønt nævner for første gang en dansk konge på en mønt med indskriften “SVEN REX AD DENER” (Sven konge over danerne). Mønten er fra ca. år 1000.
Sceatta-mønt
Sceatta-mønt
Sceattas fra 700-tallets Ribe er de første mønter, som blev lavet inden for det nuværende Danmarks grænser. Flere hundrede af dem er fundet ved udgravninger i Ribe. De er uhyre sjældne i resten af landet.
Romersk sparebøsse
Romersk sparebøsse
I 2000 år har sparebøsser været lavet på samme måde: en lille beholder med en åbning, der er stor nok til at stikke en mønt ned i.
Fortjenstmedalje
Fortjenstmedalje
Charlotte Klein (1834-1915) var engageret i kvindesagen allerede fra en ung alder. Sammen med sin mand var hun stifter af og forstander for Tegneskolen for Kvinder. Ved skolens 25-års jubilæum i 1901 modtog hun Fortjenstmedaljen i guld.
Køge-Bugt medalje
Køge-Bugt medalje
Medaljen fra 1686 er verdens største prægede medalje. Den fejrer den danske sejr i søslaget i Køge Bugt 1. juli 1677. Medaljen er en hyldest til den danske regent Christian 5.
Lydisk mønt
Lydisk mønt
Nogle af verdens ældste mønter blev slået i kongeriget Lydien i 600 f.v.t. og i de dengang græske byer på Tyrkiets vestkyst. De blev lavet af en blanding af guld og sølv.
Vikinge-mønt
Vikinge-mønt
Mønten er fra 900-tallets Hedeby (Slesvig). Den blev lavet, mens Harald Blåtand (død omkring 985) ifølge den store Jellingsten samlede hele Danmark og Norge.
Medalje med den Oldenborgske stamme
Medalje med den Oldenborgske stamme
Slægten er vigtig for en herskers berettigelse til magten, og det gælder ikke mindst i et arvekongedømme som det danske. På bagsiden af medaljen ser du tidligere regenter af den oldenborgske stamme.
Svensk plademønt
Svensk plademønt
Fra 1644-1776 fremstillede svenskerne store mønter i rent kobber. Plademønten her er 8 daler fra 1659. Den vejer lidt over 14,5 kg. I 1663 kunne man købe 4 grise for den.
Olfert Fischers medalje
Olfert Fischers medalje
Da den engelske flådes angreb på København i 1801 var slået tilbage, fik et stort antal af byens forsvarere et hæderstegn. Det var underofficerer, menige og frivillige. Officererne fik det i guld. De andre fik det i sølv. Kommandøren Olfert Fischer fik som den eneste en medalje med brillanter på øsken.I fire universer fortæller vi historien om pengene.

Vi er i fuld gang med at bygge udstillingen.Her får du et smugkig...Penge

The Money Show

Pengenes historie går langt tilbage, og den er næsten lige så lang som menneskets. Vi har nemlig altid handlet og byttet. I udstillingen ser du et udvalg af verdens og Danmarks ældste penge. Penge er også meget andet end mønter og sedler. Det er eksempelvis kakaobønner, muslingeskaller og aktier.
Penge

Showroom

I udstillingens Showoom ser du et udvalg af vores mest kostbare værdier, guld, medaljer, kunst, samlerobjekter og sneakers, som fortæller en historie om, hvem vi er, og hvad vi bruger vores penge på. Værdi kan være lunefuld, for det vi finder værdifuldt i dag, er somme tider intet værd i morgen.
Penge

Prøv Pengespillet

Prøv det store hamsterhjul og tjen startkapital til at investere i. Klarer du dig godt i quizzen og aktiespillet, kan du vinde en tur i pengebadet. Ligesom i virkeligheden vil hver enkelt gæst have forskelligt udgangspunkt. Nogle fødes til penge, og andre må knokle for dem.
Penge

Banken

Engang var banken det sted, der opbevarede dine mønter og sedler. I dag er pengesystemet et indviklet og globalt netværk. Borgere, banker, virksomheder og stater står i gæld til hinanden. Kun de færreste forstår, hvordan systemet virker. Hvem skaber pengene – både dem i pungen og på kontoen.
Penge

Fremtiden

I fremtidsrummet får du et bud på, hvordan fremtiden ser ud for vores penge – hvad er de bedste og værste scenarier? Det er også i Fremtidsrummet, at du kan se, hvordan du har klaret sig i pengespillet. Ligger du højt på listen, får du dit portræt på forsiden af pengemagasinet KA-CHING! Har du tjent millionen i pengespillet venter en tur i Pengebadet.
Tak for generøs støtte til:
Penge