Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Udstilling: Antiksamlingen

Ægypten

I Nationalmuseets ægyptiske udstilling kan man se genstande fra hele Ægyptens 3000 år lange historie. Se mumier, amuletter, dragter og mange andre gravgaver, og få mere at vide om ægypternes ritualer for de døde og livet i underverdenen. Relieffer, statuer, smykker og små figurer viser ægypternes rige billedverden og deres særlige skrifttegn, hieroglyfferne. Der findes også genstande, der kan fortælle om livet ved Nilen, om de mange guder og om farao, den guddommelig hersker.

Grækenland

Alt har en historie, eller rettere: mange historier at fortælle. Hos os handler historierne om de mennesker, der skabte og brugte de udstillede ting. Se for eksempel stjernestykker af de bedste vasemalere i Athen og oplev, hvordan der fra vasernes billedunivers fortælles om borger og slave, barn og voksen, skuespillere, atleter og krigere - især når de som her opleves sammen med statuetter, marmorskulpturer, gravrelieffer, lamper, smykker, våben og redskaber.

Italien og Romerriget

Italien og Romerriget

Vil man opleve Italiens oldtidskultur og historie er et besøg i Nationalmuseets Antiksamling en god begyndelse. Udstillingen omfatter en mængde genstande fra de gamle etruskere, som fortæller, hvordan de levede, og hvordan de begravede deres afdøde. Man kan opleve etruskernes imponerende krigerudstyr og deres helt specielle kulsorte keramik. Fra de græske kolonier i Syditalien er keramikken iøjnefaldende. Formerne er ofte monumentale og dekorationen overdådig. På vaserne ses bryllupsscener, teaterscener, billeder fra gudelivet og dødsriget.

Udstilling: Antiksamlingen

I det romerske afsnit er smukke gulvmosaikker, marmorskulpturer, figurudskårne sarkofager og kejserportrætter et besøg værd. Genstandene fortæller om Romerriget som stormagt, men også om den romerske hverdag, hvordan folk oplyste deres huse med små olielamper og fik vand til husene gennem (giftige) blyrør.

Besøgende kan desuden stifte bekendtskab med de mange guder og opleve den romerske kultur i Ægypten og provinserne mod syd, øst og nord.

Den nære Orient

Den nære Orient

Se fund fra danske udgravninger i Den nære Orient - først og fremmest fra byen Hama i Syrien, fra Shilo i Palæstina, hvor Pagtens Ark ifølge det Gamle Testamente skulle have stået, samt fra Luristan i de uvejsomme Zagrosbjerge i Iran.

Mange andre udstillede genstande er i tidens løb kommet til som gaver, køb og bytte – f.eks. et lille brudstykke af et relief hjembragt fra Persepolis af Carsten Niebuhr og tre relieffer fra den assyriske konge Assurnasirpal 2.s palads i Nimrud.

Cypern

Her tegnes et billede af årtusinders kunst og kultur på den ø, hvor kærligheds-gudinden Afrodite ifølge sagnet blev født. Nogle af de fineste fund stammer fra Athena-helligdommen i Lindos på Rhodos, gaver, som cypriotiske handelsfolk skænkede til gudinden i håb om, at hun ville give god vind og god handel på turen. Se også fornemme eksempler på den tidlige bronzealders rødpolerede keramik fra Lapithos på Cyperns nordlige del, og to gravfund fra 5. og 4. årh. f.Kr. fra Marion i den nordvestlige del af øen.