Årets danefæ - Jagten på historien

Gratis adgang.
Udstillingen kan ses til 30.12.2017.

Aldrig er der blevet fundet så meget danefæ som i disse år. Flere og flere går på jagt efter fortidens skatte i det danske landskab og de finder dem på marker, i moser og i tørvegrave – eller sågar hjemme på egen matrikel. På udstillingen kan du se særligt udvalgte danefæ fra de seneste år. Fra to tonstunge sten med runer og helleristninger til op mod hundrede af de bittesmå dragtspænder, som kaldes fibulaer.

Gå selv på jagt i udstillingen. Bliv smittet af findernes begejstring og sug til dig af den viden, som forskerne får ud af de mange spændende fund.

Historier om Danmark har støttet formidlingen af Årets danefæ, så du kan bevæge dig ud på et danmarkskort bevæbnet med metaldetektor. Her kan du gå på jagt sammen med udvalgte findere og høre, hvad de oplevede, da de fandt et stykke danefæ.

Bemærk at skatten fra Fæsted blev fundet i 2016, men siden da er der dukket flere genstande op. Genstandene bliver for første gang genforenet i Nationalmuseets danefæudstilling i 2018, som vil være i Kongernes Jelling. Verdens længste flintøkse kan også genses på næste års danefæudstilling.

Da genstandene skal pakkes ned inden deres rejse til Jelling, er sidste chance for at se dem i København den 10. december 2017. Resten af udstillingen kan fortsat ses frem til den 30. december 2017.

Highlights fra Årets danefæ

Skattefund fra vikingetiden

Skatten indeholder guldarmringe og en sølvarmring. Det er efter Tissø-ringen den største danske guldskat fra vikingetiden. Ejeren har tilhørt samfundets top, og da skatten er nedgravet i 900-tallet, har han sikkert tilhørt kredsen omkring Gorm den Gamle og Harald Blåtand. Skatten indeholdt også et hængesmykke i en fornem guldkæde.

Fundet ved Fæsted øst for Ribe.

Kranie af moselig

Kraniet er en otte-årig pige fra ældre jernalder. Der er ingen tegn på sygdom eller vold, som kan afsløre dødsårsagen. Allerede dengang gravede man tørv til brændsel, og de vandfyldte tørvegrave blev betragtet som indgange til en anden verden. I Danmark findes mange moseofferfund, og formodentlig har hver landsby haft en tørvemose, hvor man ved særlige lejligheder har ofret mad, husdyr og mennesker. Moselig var muligvis slaver, som skulle tjene guder eller afdøde personer.

Fundet ved Horreby Lyng på Falster.

Danefædagen 2017 - del 1.

NationalmuseetPlay

Se Danefædagens foredrag på video.

Verdens længste flintøkse

I bondestenalderen var flintøkser i høj kurs i de lande, hvor flint ikke forekommer i så god kvalitet som i Danmark. Det var derfor ærefuldt at give og modtage en flintøkse. De to store økser blev gravet op af en mose med en rendegraver. Heldigvis ødelagde maskinen ikke den største af økserne, som måler 50,5 cm. Det er - så vidt vi ved - verdens længste flintøkse.  

Fundet ved Dybkær mellem Skive og Viborg.

61 vikingemønter

Ingen anede, at Havsmarken havde en glorværdig fortid, før Steen Agersø i 2008 undersøgte den med sin metaldetektor. Siden er der dukket hundredvis af fund fra jernalder og vikingetid op. De vidner om et vigtigt knudepunkt på de internationale handelsruter mellem øst og vest. Havsmarken er Danmarks rigeste plads på mønter fra Frankerriget, Europas supermagt i 800-tallet. Der er ligeledes mange islamiske dirhemer fra Centralasiens rige sølvminer.

Fundet på Havsmarken på Ærø.

Danefædagen 2017 - del 2.

NationalmuseetPlay

Udstillingen er støttet af Historier om Danmark og Nordea Fonden

Del denne side