Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Danmarks Krige

Udstillingen 'Danmarks Krige'

Hver generation sin krig

Kom helt tæt på krigens konsekvenser og menneskelige skæbner

Hvordan er det at være soldat i krig? Hvilke konsekvenser har krig haft for Danmark og danskerne? Og hvorfor er vi gået i krig igennem tiden.

Det kan du alt sammen få svaret på i udstillingen ’Danmarks Krige’.

Her kan du dykke ned i de 21 vigtigste krige, Danmark har deltaget i siden 1500-tallet.

For det er reglen snarere end undtagelsen, at danskerne har levet i en tid med krig.

Hver generation har haft deres krig at forholde sig til.

Om det så har været Svenskerkrigene, Englandskrigene, 2. Verdenskrig, krigene i Irak og Afghanistan – eller de mere glemte krige som Tyttebærkrigen eller Krigen mod Algier.

Krigene har formet det Danmark, vi kender i dag – fra militær stormagt over neutral lilleputstat til den krigsførende nation, vi kender i dag.

Kom tæt på krigens genstande

Danmarks mange krige bliver levende gennem de mange og helt unikke krigsklenodier, du kan komme helt tæt på.

Lige fra den blodstænkede handske General Olaf Rye bar, da han blev dræbt under slaget ved Fredericia mod preusserne i 1849. Til den legendariske Haderslev-kanon, som danske soldater brugte til at forsvare Danmark 9. april 1940, da tyskerne stormede grænsen.

Du kan også kigge nærmere på det drabelige amputationssæt, der muligvis har skåret lemmerne af sårede, danske soldater – eller på en vaskeægte uniform båret af en dansk soldat i Irak under de voldsomme kampe ved Al Qurnah.

Udstillingen er finansieret med bevillinger fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden samt Knud Højgaards Fond.

I udstillingen Danmarks Krige kan du blive klogere på dansk krigshistorie