Udfører en søgningSøg

Undervisningsmateriale til

Frøslevlejrens Museum & KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing

Undervisningsmateriale
Temahæfte: Menneskerettigheder og fangenskab

Temahæftet er tænkt til brug i forberedelses- og efterbehandlingsfasen i forbindelse med et besøg på Frøslevlejrens Museum og mindestedet KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing og egner sig til klassetrin 8-10. Hæftet indeholder materiale, som kan indgå i undervisningen om emner som menneskerettigheder, kz-lejre og erindringskultur. Modsætningsforholdet mellem menneskerettigheder på den ene side og fratagelse af rettigheder, tvangsdeportation og fangenskab på den anden udgør den røde tråd i temahæftet. De historiske steder Frøslev og Husum-Schwesing bliver fortalt gennem en mands personlige historie, som var fange i begge lejre lige efter hinanden. Menneskerettighederne bliver på den måde holdt op mod historien bag deportationen fra Danmark til Tyskland og mod efterhistorien. 

Undervisningsforløb

„Menneskerettigheder og fangenskab i nazismen“ er et undervisningsforløb til historieundervisningen. Det fælles undervisningsforløb og museumsbesøgene skal udstyre eleverne med en historisk basisviden om KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing og Frøslevlejrens Museum og give dem et indtryk af, hvordan de to steders historie hænger sammen. Undervisningsmaterialet behandler desuden emnerne „fratagelse af fangernes rettigheder“ og „menneskerettigheder“. 

Fangenskab

Lejrene i Frøslev og Husum-Schwesing blev begge oprettet i 1944, men på vidt forskellige forudsætninger. Frøslevlejren blev til efter lange forhandlinger med den tyske besættelsesmagt for at forhindre danske statsborgere i at blive deporteret til tyske koncentrationslejre. I perioden fra august 1944 til maj 1945 passerede ca. 12.000 danske fanger Frøslevlejren. Lejren i Husum-Schwesing fungerede kun som udelejr for koncentrationslejren Neuengamme tæt på Hamburg i tre måneder, fra september til december. I den periode havde lejren 2.600 fanger. Mænd fra mange europæiske lande, der var besat af tyskerne, blev holdt fanget under umenneskelige forhold og skulle udføre tvangsarbejde. I modsætning til i Frøslevlejren omkom mere end 300 fanger i Husum-Schwesing. Mindestedet KZ-Gedenkstätte Husum-Schwesing blev åbnet i 1987 og er blevet udvidet flere gange. Frøslevlejrens Museum, som har eksisteret siden 1969, fik i 2001 status som nationalt mindesmærke.

Filer til download