Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Bondehave, Lundager
De geometriske bede er kantet med buksbom
Bondehave, Lundager
Kommensplanter kanter en af havestierne

Bondehave, Lundager

Havens tidssnit er ca. 1800.

Under en række æbletræer med ældre sorter står den lakridsduftende sødskærm langs en sti, der fører om til haven bag huset.

Den er efter gammel skik delt ind i markerede afsnit. Prydhavens firkantede bede er rammet ind af lavendel. I bedene står gamle duftroser, blomster og krydderurter. Lavendel blev brugt som mølmiddel i kisterne med uldtøj, og den var værdsat på grund af sin duft.

I køkkenhaven vokser der løg, rodfrugter og kål til den daglige husholdning. Det mest markante indslag er en række meterhøje stænger, bevokset med humleplanter.

Humle bliver brugt til ølbrygning, og på Fyn dyrkede man så meget, at man kunne sælge noget af det videre til resten af Danmark.

Køkkenhavestien er kantet af kommensplanter.Kommen blev brugt som smagsgiver, men her dyrkede man kommen til videresalg. Visse krydderurter og frø blev dyrket af bønderne, og solgt videre til købstædernes apotekere som ingrediens i medicin og cremer.

I haven dyrkes også tobak. Den fineste tobak fik man fra de amerikanske plantager, men på Fyn og i Sønderjylland dyrkede bønderne tobak, både til videresalg og til eget forbrug.

Gården fra Lundager