Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Grundskolen - alle klassetrin

Hvem bestemmer?

Hvem bestemmer?

Der er møde ved bystævnet. Hoveriarbejdet på herregårdens mark er overstået for i år, men nu skal landsbyens bedste borgere – gårdmændene – afgøre vigtige emner i landsbyen. De har magten – eller har de? Konerne vil gerne sikre sig, at alt går til som det skal. Karlene og pigerne i ungdomslavet vil gerne holde gilde på forten i næste uge, og den gamle byhyrde trænger til en afløser. Og Maren i Taagense kan efterhånden ikke klare sig selv længere, men det er dyrt at sende hende på fattighuset. Der er masser af store og små ting, som skal afgøres på stævnet. Til forløbet vil blive udarbejdet et undervisningsmateriale, en drejebog med dilemmaer, som skal afgøres på bystævnet, og roller til alle deltagere - både elever og lærere.

Gennem rollespil vil eleverne få levende indtryk af, hvordan dagliglivet er foregået i bondesamfundet omkring år 1800. Vi ønsker at sætte en historisk ramme, hvor eleverne kan indgå som en betydningsfuld del af et fællesskab. Formålet er, at eleverne får mulighed for at samarbejde på nye og spændende måder og får succesoplevelser i trygge rammer. Det retter sig især mod fællles mål for fagene historie og samfundsfag, herunder styrkelse af stillingtagen og handling indenfor særlige kulturelles sammenhænge og problemstillinger.

Klassetrin: 7. - 10. klasse

Antal elever: max 30

Varighed: 2½ - 3 timer med start kl. 10. (Starttidspunkt kan ændres hvis det ønskes)

Forløbet vil kun finde sted den 30. august og den 3.,6.,13.,17. og 20. september.

Alle forløb er nu booket!

Forløbet er gratis takket være støtte fra Undervisningsministeriets pulje for støttet trivsel.

Mit hjerte altid vanker

Mit hjerte altid vanker

I 1754 stod tjenestepigen Gisle Nielsdatter ved Nørrejyllands Landsting anklaget for at have myrdet sit nyfødte spædbarn. Men hvem var involveret i mordet, hvorfor gjorde hun det – og myrdede hun sit barn?

I rollerne som anklagede og anklagere, vidner, forsvarere og dommere vil eleverne skulle afprøve de forskellige vidnesbyrd i sagen set gennem tidens lovgivning. Herigennem vil de få et indtryk af livsbetingelserne i en fjern tid ude på landet, hvor betingelserne for livet var meget anderledes, både for mænd og kvinder. Der skal falde en dom til slut – men det vil være op til eleverne, hvad dommen bliver.

Forløbet er udarbejdet til Folkeskolens ældste klasser. Det retter sig især mod fælles mål for fagene historie og samfundsfag, herunder styrkelse af stillingtagen og handling inden for særlige kulturelles sammenhænge og problemstillinger

Pris: 750 kr.

Klassetrin: 7.-10. klasse

Antal elever: max. 30

Varighed: 2½ - 3 timer

31. august til den 23. september kun tirsdag, onsdag og torsdag

Smørkærning med madmor
Madmor kærner smør.
Ulden kartes og spindes.
Ulden kartes og spindes.
Husbond på gården
Husbond på gården
Værkstedsundervisning
Ungerne holder en pause

Værkstedsundervisning

Værkstedsundervisningen foregår i og omkring det lille hus fra Stenstrup. Her kan man ligge i alkoven, sidde på gåsebænken og pumpe vand ved vandposten. Stenstruphuset ligger omgivet af fæstegårde, smedje og andre af landsbyens bygninger nær Hovedindgangen.

Værkstedsundervisningen er fortrinsvis for de mindste klasser.

0. - 4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time.

Dato:13. april - 25. juni og 17. august - 15. oktober 2021

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

I værkstedsundervisningen kan vælges mellem følgende temaer:

Dagligliv på landet.

Eleverne introduceres til det daglige liv på en gård omkring år 1800, og prøver selv lidt af det daglige arbejde. Vi hører om arbejdet for gårdens folk, for husbond og madmor, karle og piger, det hårde arbejde på mark og i huset, men også om årstidens fester.

Børns leg og arbejde.

Der fortælles om børns hverdag på en gård, om drenge og pigers arbejde både når de var hjemme og når de var i tjeneste. Men der var også tid til at lege. Forløbet sluttes af med gamle og glemte børnelege.

Den daglige kost.

Det var hårdt arbejde at få mad på bordet, alle skulle være med. På gården fra Lundager komme vi ind i bryggerset, og ser spisekammer og ildsted, hvor madmor og hendes piger regerede, men hører også om husbond og karlenes hårde arbejde på mark og i lade fra forårets såning til efterårets høst. Forløbet slutter med praktiske aktiviteter ved Stenstruphuset.

Tøj på kroppen og dyner i sengen.

En god kone på landet skulle give alle tøj på kroppen, lagner i alkoven og dyner, så man kunne holde varmen. Fåret skulle klippes, ulden spindes og farves før man kunne væve den smukke olmerdug til dyner og til dragten strikke nattrøjer eller sokker. Hørren til lagner, særke og skjorter skulle også spindes og væves. Vi ser på nogle af de smukke resultater af hendes arbejde, før eleverne selv karter uld og spinder med håndten.

Det er muligt at aftale et særligt forløb, hvis undervisningen sker i forbindelse med en emneuge, litteraturlæsning eller andet ved at skrive i kommentarfeltet i e-bestillingen.

 

 

Drengen og fårene
Selv den travle dreng på gården har tid til at se på fårene.

Forår på landet

Der er så dejligt på landet - især om foråret, hvår alt igen begynder at gro og grønnes - eller var det? For 200 år siden var foråret også det tidspunkt på året, hvor de sidste rester af korn blev brugt, og hvor køerne endnu ikke var begyndt at give mælk. Vårhunger var en del af livet for alle. Men en god husbond eller madmor kunne sørge for, at der var mad nok hele året. Kom ud på Frilandsmuseet og hør om, hvordan kornet blev sået og dyrene passet, se det nye korn, som lige er spiret, og mød dyrene, som er kommet ud på marken. Vi slutter med en værkstedsaktivitet eller en leg.

Klassetrin: 0.-4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time

Dato: 13. april til 25. juni 2021

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

Høstmand
Kornet høstes
Kornet ved Fuglevad Mølle
Det modne korn står klar på marken foran Fuglevad mølle

Høst - arbejde og fest

Høsten var en travl og vigtig tid, som var omgærdet med mange lykkebringende ritualer og vejrvarsler. En god høst var vigtig for gårdens overlevelse, hvis man skulle undgå sult i den lange vinter og have korn til næste års udsæd til markerne. Eleverne kommer med ud på marken, og høster kornet. Vi laver en høstkælling, før vi bænker os om langbordet for at høre om høstens mange skikke.

0. - 4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time.

Fra den 17. august - 3. september tirsdag til fredag kl. 10, 11.30 og 13.

 

 

Den vidunderlige kartoffel
Den fattige koner ser på kartoflen, som hjælper med at holde sulten fra døren vinteren over.

Den vidunderlige kartoffel

Kartoflen er fantastisk. Den giver stort udbytte, kan holde længe og er desuden fuld af C-vitaminer. Men der gik længe, før danskerne gjorde den til hverdagsmad. Kom ud lige før kartoffelferien og hør om, hvordan kartoflen under store anstrengelser blev en del af den daglige kost for høj og lav, om kartoffeltyskere og kartoffelpest. Prøv selv at lave kartoffelmel, som kan bruges både til at stive tøj og som mel i brød og kager.

2. - 5. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time.

Fra den 21. september til den 8. oktober tirsdag til fredag kl. 10, 11.30 og 13.

 

 

Madlavning på brændekomfur

Madlavning på brændekomfur

Der er travlt i køkkenet på den lille herregård Østergård - der skal laves mad til folkene i folkestuen, småkager til herskabet og meget andet. I dette forløb får eleverne mulighed for at prøve at være køkkenfolk for 100 år siden, når der skal koges og bages på det tændt brændekomfur, hakkes kød til frikadeller på kødhakkemaskinen, laves fine sandwich til herskabet, men også vaske op og ordne grøntsager i bryggerset.

Forløbet er med sin vægt på madhistorie især egnet til elever i hjemkundskab/madkundskab.

6. - 10. klasse

Dato: 10.-5. - 17.-6.

Varighed: 3 timer

Pris: 1200 kr. + udgifter til materialer

 

 

Skomagerværkstedet fra Ødis Bramdrup
Et håndværkerhus fra Ødis Bramdrup
Bondekone ved brændestak ved gård fra Kølvrå
Brænde var vigtigt til varme og madlavning
Pottemagerværksted fra Sorring
Pottemagerværksteet fra Sorring
Brugs og forsamlingssal fra Stadager
Brugsen fra Stadager med den moderne benzinstander

Skolerundvisninger

Eleverne møder danskerne og deres dagligdag gennem de sidste 250 år. Vi besøger museets huse og gårde med originale møbler, tekstiler og husgeråd, og vi kommer tæt på fortidens mennesker.

Her fortælles historierne om, hvad de levede af og arbejdede med - og hvad de tænkte, troede og måske drømte om, hvad enten de var husmænd, landhåndværkere eller gårdmænd.

Rundvisningerne omfatter mange forskellige emner - og vi tilpasser gerne temaet til dit undervisningsforløb. Det gælder både for de mindste klasser, hvor der lægges vægt på det konkrete og hvor der kan sluttes af med en leg, og de ældste klasser, hvor de brede historiske linjer trækkes op fra dengang til i dag.

Skolerundvisningerne er også velegnede til sprog- og voksengrupper, der gerne vil tættere på dansk kultur og historie gennem konkrete omgivelser og begreber.

Pris:500 kr.

Varighed: 1½ time.

Dato: 13. april - 25. juni og 17. august - 15. oktober 2021

Tid: Tirsdag - torsdag kl. 10, 11.30 eller 13

I skolerundvisningerne er det muligt at vælge mellem følgende temaer:

Dagligliv på landet.

Vi kommer rundt i alle bondegårdens rum, og følger husbond og madmor, karle og piger fra morgen til aften, fra forår til vinter.

Børns leg og arbejde.

Vi kommer tæt på børns dagligdag i gamle dage med hårdt arbejde, men også tid til leg, og prøver selv kræfter med gamle og næsten glemte, lege.

Tro og overtro.

Hvad troede man på - og hvordan troede man? Kristendommen blander sig med folkelige medicinske og lykkebringende ritualer i bondens dagligliv, og naturens beåndede kræfter spillede en vigtig rolle.

Bonden bygger

Når en bondegård blev bygget, spillede lokale ressourcer og traditioner en stor rolle. Frilandsmuseet har huse fra alle egne af Danmark, og fra alle sociale lag. Her er der mulighed for at se både regionale og sociale forskelle.

Fattig og nødstedt.

På landet var de fattige og jordløse ilde stedt, hvis ikke de selv kunne tjene penge. Kom tæt på tidligere tiders forsorg, som var en blanding af tvang, tugt og privat godgørenhed. Besøg Greve Hospital, som i over hundrede år var fattighus, og se hvordan lokalsamfundet har behandlet de fattige gennem tiden. Dette tema er særligt rettet mod de ældste klasser.

Det er muligt at aftale et særligt forløb, hvis undervisningen sker i forbindelse med en emneuge, litteraturlæsning eller andet ved at skrive i kommentarfeltet i e-bestillingen.

 

Det pyntede juletræ i gården fra Sdr. Sejerslev.
Juletræet i den sønderjyske gård.
Jul på herregården

Jul på herregården

På Frilandsmuseets herregård er juleforberedelserne i fuldt sving til en gammeldags jul som i 1910.

Gårdskarlen og kokkepigen fortæller eleverne om gårdens juletraditioner og alle juleforberedelserne, der skal til, både i herskabsstuerne og i folkekøkkenet.

Sammen med kokkepigen tænder vi op i brændekomfuret og bager tidens populære småkager. I stuerne klipper vi pynten til herregårdens store juletræ.

0. - 4. klasse

Pris: 1200 kr.

Varighed: 3 timer

23. november - 16. december. Tirsdag - torsdag kl. 10 - 13

Der er desværre ikke flere ledige tider til Jul på herregården.

 

 

 

 

 

 

Møllen går amok

Møllen går amok

Bogen "Møllen går amok" handler om livet på den store Ellested Vandmølle, som nu står på Frilandsmuseet. Forfatterne Boum Pyndiah og Christine Tjalve fortæller om dagliglivet omkring 1880 for folkene på gården, som det udspiller sig i og omkring vandmøllen og i nogle af de andre møller, som står på Frilandsmuseet. 

Målgruppen er elever i 4.-6. klasse. 

Bogen er udgivet på Forlaget Tøkk, og kan købes for 248 kr. 

Til bogen er udgivet et undervisningsmateriale, som kan downloades her

 

Bestilling af undervisning

E-bestilling - tryk her!

Der vil blive tilsendt en bekræftelse ved e-bestilling. Denne bekræftelse er garanti for modtagelse af bestillingen, senere vil følge en endelige bekræftelse med dato, mødested etc. Skoler uden EAN-nummer skriver det blot i feltet.

Det er også muligt at kontakte Frilandsmuseets undervisningsafdeling via mail - tryk her!