Vis indtastningsfelt til søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Grundskolen - alle klassetrin

De overnaturlige på Frilandsmuseet
I mørket.

De overnaturlige på Frilandsmuseet

Historier om spøgelser og åmænd, nisser og elverpiger var en del af hverdagen på landet for længe siden. Nogle af historierne troede man på, andre var spændende fortællinger, som blev delt omkring bordet på de lange aftener. Verden var et magisk sted, og selvom man ikke troede på alt, gjorde man klogt i at overholde de regler, som var blevet overleveret.

Kom ud på Frilandsmuseet og mød skuespiller og underviser Kirsten Breum, som vil fortælle om de væsner, man har kunnet møde herude på Frilandsmuseet. Og hvem ved, nogle af dem kan man måske stadig møde....

Forløbet tager udgangspunkt i den mundtlige fortælleform, og vil så vidt muligt ske i dialog med eleverne. Det vil blive tilpasset elevernes alder. For de yngste elever vil det blive lagt vægt på at fortælle den gode historie. For de lidt ældre vil det også blive fortalt mere om tro og overtro på landet. 

Pris. 1500 kr. Beløbet er den samlede pris for et forløb med deltagelse af op til 3 klasser. 

Varighed: Ca. 1 time

Periode: 10. september til 4. oktober 2019 kl. 10.

Drengen og fårene
Selv den travle dreng på gården har tid til at se på fårene.

Forår på landet

Der er så dejligt på landet - især om foråret, hvår alt igen begynder at gro og grønnes - eller var det? For 200 år siden var foråret også det tidspunkt på året, hvor de sidste rester af korn blev brugt, og hvor køerne endnu ikke var begyndt at give mælk. Vårhunger var en del af livet for alle. Men en god husbond eller madmor kunne sørge for, at der var mad nok hele året. Kom ud på Frilandsmuseet og hør om, hvordan kornet blev sået og dyrene passet, se det nye korn, som lige er spiret, og mød dyrene, som er kommet ud på marken. Vi slutter med en værkstedsaktivitet eller en leg.

Klassetrin: 0.-4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time

Dato: 23. april til 26. juni

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

 

Smørkærning med madmor
Madmor kærner smør.
Ulden kartes og spindes.
Ulden kartes og spindes.
Husbond på gården
Husbond på gården

Værkstedsundervisning

Værkstedsundervisningen foregår i det lille hus fra Stenstrup, som er Frilandsmuseets sansehus. Her kan man ligge i alkoven, sidde på gåsebænken og pumpe vand ved vandposten. Stenstruphuset ligger omgivet af fæstegårde, smedje og andre af landsbyens bygninger nær Hovedindgangen.

Værkstedsundervisningen er fortrinsvis for de mindste klasser.

0. - 4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time.

Dato: 21. april - 26. juni

Tid: Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

Dagligliv på landet. Eleverne introduceres til dagliglivet omkring år 1800, og prøver selv lidt af det daglige arbejde.

Børns leg og arbejde. Der fortælles om børns dagligliv med både arbejde og leg. Bagefter kaster vi os ud i gamle og glemte børnelege.

Den daglige kost. På gården fra Lundager ser vi det imponerende bryggers og køkkenet, og hører om bondens daglige kost. Bagefter går alle over til Stenstrupgården, hvor vi selv kærner smør.

Uld og linned - tøj og tekstiler. Bondekonens kister med tøj og linned åbnes, og der fortælles om det krævende arbejde, som er gået forud. Bagefter karter vi uld og spinder med håndten.

 

Skomagerværkstedet fra Ødis Bramdrup
Et håndværkerhus fra Ødis Bramdrup
Bondekone ved brændestak ved gård fra Kølvrå
Brænde var vigtigt til varme og madlavning
Pottemagerværksted fra Sorring
Pottemagerværksteet fra Sorring
Brugs og forsamlingssal fra Stadager
Brugsen fra Stadager med den moderne benzinstander

Skolerundvisninger

Eleverne møder danskerne og deres dagligdag gennem de sidste 250 år. Vi besøger museets huse og gårde med originale møbler, tekstiler og husgeråd, og vi kommer tæt på fortidens mennesker.

Her fortælles historierne om, hvad de levede af og arbejdede med - og hvad de tænkte, troede og måske drømte om.

Rundvisningerne omfatter mange forskellige emner - og vi tilpasser gerne temaet til dit undervisningsforløb. Det gælder både for de mindste klasser, hvor der lægges vægt på det konkrete, og de ældste klasser, hvor de brede historiske linjer trækkes op.

Skolerundvisningerne er også velegnede til sprog- og voksengrupper, der gerne vil tættere på dansk kultur og historie gennem konkrete omgivelser og begreber.

Pris:500 kr.

Varighed: 1½ time.

Dato: 21. april - 26. juni

Tid: Tirsdag - torsdag kl. 10, 11.30 eller 13

Dagligliv på landet. Vi kommer rundt i alle bondegårdens rum, og følger familien fra morgen til aften, fra forår til vinter.

Børns leg og arbejde. Vi kommer tæt på børns dagligdag i gamle dage med hårdt arbejde, men også tid til leg, og prøver selv kræfter med gamle og næsten glemte, lege.

Tro og overtro. Hvad troede man på - og hvordan troede man? Kristendommen blander sig med folkelige medicinske og lykkebringende ritualer i bondens dagligliv, og naturens beåndede kræfter spillede en vigtig rolle.

Bondens bolig. Når en bondegård blev bygget, spillede lokale ressourcer og traditioner en stor rolle. Frilandsmuseet har huse fra alle egne af Danmark, og fra alle sociale lag. Her er der mulighed for at se både regionale og sociale forskelle.

Selvforsyning og økologi. Fra jord til bord følger vi bondens arbejde på mark og i have. Vi kommer tæt på bondekonens bryggers og bugnende spisekamre - og hører om hvor slem vårhunger og strenge vintre kunne være.

Fattig og nødstedt. På landet var de fattige og jordløse ilde stedt, hvis ikke de selv kunne tjene penge. Kom tæt på tidligere tiders forsorg, som var en blanding af tvang, tugt og privat godgørenhed.

Stationsbyen - mellemkrigstid og industrialisering. Besøg brugsforeningen med mellemkrigstidens nye, fabriksfremstillede forbrugsgoder og uddelerfruens sirlige, blåmalede køkken. Oplev tidens industrialisering og moderniseringer i snedkerens og smedens værksteder og maskinhuse.

 

Madlavning på brændekomfur

Madlavning på brændekomfur

Der er travlt i køkkenet på den lille herregård Østergård - der skal laves mad til folkene i folkestuen, småkager til herskabet og meget andet. I dette forløb får eleverne mulighed for at prøve at være køkkenfolk for 100 år siden, når der skal koges og bages på det tændt brændekomfur, hakkes kød til frikadeller på kødhakkemaskinen, laves fine sandwich til herskabet, men også vaske op og ordne grøntsager i bryggerset.

Forløbet er med sin vægt på madhistorie især egnet til elever i hjemkundskab/madkundskab.

6. - 10. klasse

Varighed: 3 timer

Pris: 1200 kr. + udgifter til materialer

Dato: 5. maj - 18. juni

Tid: Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10.30 - 13.30.

Møllen går amok

Møllen går amok

Bogen "Møllen går amok" handler om livet på den store Ellested Vandmølle, som nu står på Frilandsmuseet. Forfatterne Boum Pyndiah og Christine Tjalve fortæller om dagliglivet omkring 1880 for folkene på gården, som det udspiller sig i og omkring vandmøllen og i nogle af de andre møller, som står på Frilandsmuseet. 

Målgruppen er elever i 4.-6. klasse. 

Bogen er udgivet på Forlaget Tøkk, og kan købes for 248 kr. 

Til bogen er udgivet et undervisningsmateriale, som kan downloades her

 

Sådan foregår e-bestilling

Du udfylder bestillingsfomularen, helst senest 14 dage før, da vi har op til 5 hverdages ekspeditionstid. Har man ikke EAN-nummer, angives det blot i feltet. Herefter modtager du en bekræftelse på, at du har udfyldt formularen og at vi har modtaget den. Det er dog  ikke den endelige bekræftelse. Den kommer senere med dato, mødested etc.

Det er også muligt at kontakte Frilandsmuseets undervisningscenter via mail.

Luk overlayLuk
Del denne side