Grundskolen - alle klassetrin

Møllen går amok

Bogen "Møllen går amok" handler om livet på den store Ellested Vandmølle, som nu står på Frilandsmuseet. Forfatterne Boum Pyndiah og Christine Tjalve fortæller om dagliglivet omkring 1880 for folkene på gården, som det udspiller sig i og omkring vandmøllen og i nogle af de andre møller, som står på Frilandsmuseet. 

Målgruppen er elever i 4.-6. klasse. 

Bogen er udgivet på Forlaget Tøkk, og kan købes for 248 kr. 

Til bogen er udgivet et undervisningsmateriale, som kan downloades her

 

 

Hvordan arbejder møllen?

Frilandsmuseets Møllerlaug tager imod i den fynske vandmølle fra Ellested. Her har de sat gang i vandhjulet, så I kan se den gamle mølle i drift. I skal iagttage, hvad der sker, sætte ord på hvorfor det sker, og vise, at I kan afkode et simpelt maskineri. Vi taler sammen om jeres oplevelser, før I skal prøve at regne på nogle af vandmøllens indbyggede tal, som kan findes i møllens størrelser, tandhjul, vandmængder og tid. Til sidst gennemgår vi jeres resultater, og hvad de betyder.

Arbejdsark og lærervejledning vil blive tilsendt før forløbet finder sted. Forløbet lever op til fælles mål for fysik/kemi og matematik.

Klassetrin: 6.-8. klasse

Pris: 250 kr.

Mødested: Ellested Vandmølle

Varighed: 1½ time 

Fra 29. - 31. maj tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10.30 og 13

 

 

Forår på landet

Der er så dejligt på landet - især om foråret, hvår alt igen begynder at gro og grønnes - eller var det? For 200 år siden var foråret også det tidspunkt på året, hvor de sidste rester af korn blev brugt, og hvor køerne endnu ikke var begyndt at give mælk. Vårhunger var en del af livet for alle. Men en god husbond eller madmor kunne sørge for, at der var mad nok hele året. Kom ud på Frilandsmuseet og hør om, hvordan kornet blev sået og dyrene passet, se det nye korn, som lige er spiret, og mød dyrene, som er kommet ud på marken. Vi slutter med en værkstedsaktivitet eller en leg.

Klassetrin: 0.-4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time

Fra 1. maj til 29. juni tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13 

 

 

Høst - arbejde og fest

Høsten var en travl og vigtig tid, som var omgærdet med mange lykkebringende ritualer og vejrvarsler. En god høst var vigtig for gårdens overlevelse, hvis man skulle undgå sult i den lange vinter og have korn til næste års udsæd til markerne. Eleverne kommer med ud på marken, og høster kornet. Vi laver en høstkælling, før vi bænker os om langbordet for at høre om høstens mange skikke.

0. - 4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time.

Fra den 21. august - 14. september tirsdag til fredag kl. 10, 11.30 og 13. 

 

 

 

Værkstedsundervisning

Værkstedsundervisningen  foregår i det lille hus fra Stenstrup, som er Frilandsmuseets sansehus. Her kan man ligge i alkoven, sidde på gåsebænken og pumpe vand ved vandposten. Stenstruphuset ligger omgivet af fæstegårde, smedje og andre af landsbyens bygninger nær Hovedindgangen.  

Værkstedsundervisningen er fortrinsvis for de mindste klasser. 

0. - 4. klasse

Pris: 500 kr.

Varighed: 1½ time. Tirsdag - fredag kl. 10, 11.30 og 13

1. maj til 29. juni og 14. august til 12. oktober 2018

Også velegnet til institutioner og skolefritidsordninger.

Dagligliv på landet. Eleverne introduceres til dagliglivet omkring år 1800, og prøver selv lidt af det daglige arbejde. 

Børns leg og arbejde. Der fortælles om børns dagligliv med både arbejde og leg. Bagefter kaster vi os ud i gamle og glemte børnelege.

Den daglige kost. På gården fra Lundager ser vi det imponerende bryggers og køkkenet, og hører om bondens daglige kost. Bagefter går alle over til Stenstrupgården, hvor vi selv kærner smør.

Uld og linned - tøj og tekstiler. Bondekonens kister med tøj og linned åbnes, og der fortælles om det krævende arbejde, som er gået forud. Bagefter karter vi uld og spinder med håndten.

 

 

Skolerundvisninger

Eleverne møder danskerne og deres dagligdag gennem de sidste 250 år. Vi besøger museets huse og gårde med originale møbler, tekstiler og husgeråd, og vi kommer tæt på fortidens mennesker. 

Her fortælles historierne om, hvad de levede af og arbejdede med - og hvad de tænkte, troede og måske drømte om.

Rundvisningerne omfatter mange forskellige emner - og vi tilpasser gerne temaet til dit undervisningsforløb. Det gælder både for de mindste klasser, hvor der lægges vægt på det konkrete, og de ældste klasser, hvor de brede historiske linjer trækkes op.

Skolerundvisningerne er også velegnede til sprog- og voksengrupper, der gerne vil tættere på dansk kultur og historie gennem konkrete omgivelser og begreber.

Pris:500 kr.

Varighed: 1½ time. Tirsdag - torsdag kl. 10, 11.30 eller 13

1. maj til 29. juni og 14. august til 12. oktober 2018

Velegnet til institutioner og skolefritidsordninger.

Dagligliv på landet. Vi kommer rundt i alle bondegårdens rum, og følger familien fra morgen til aften, fra forår til vinter.

Børns leg og arbejde. Vi kommer tæt på børns dagligdag i gamle dage med hårdt arbejde, men også tid til leg, og prøver selv kræfter med gamle og næsten glemte, lege.

Tro og overtro. Hvad troede man på - og hvordan troede man? Kristendommen blander sig med folkelige medicinske og lykkebringende ritualer i bondens dagligliv, og naturens beåndede kræfter spillede en vigtig rolle.

Bondens bolig. Når en bondegård blev bygget, spillede lokale ressourcer og traditioner en stor rolle. Frilandsmuseet har huse fra alle egne af Danmark, og fra alle sociale lag. Her er der mulighed for at se både regionale og sociale forskelle. 

Selvforsyning og økologi. Fra jord til bord følger vi bondens arbejde på mark og i have. Vi kommer tæt på bondekonens bryggers og bugnende spisekamre - og hører om hvor slem vårhunger og strenge vintre kunne være.

Fattig og nødstedt. På landet var de fattige og jordløse ilde stedt, hvis ikke de selv kunne tjene penge. Kom tæt på tidligere tiders forsorg, som var en blanding af tvang, tugt og privat godgørenhed.

Stationsbyen - mellemkrigstid og industrialisering. Besøg brugsforeningen med mellemkrigstidens nye, fabriksfremstillede forbrugsgoder og uddelerfruens sirlige, blåmalede køkken. Oplev tidens industrialisering og moderniseringer i snedkerens og smedens værksteder og maskinhuse.

 

 

Madlavning på brændekomfur

Der er travlt i køkkenet på den lille herregård Østergård - der skal laves mad til folkene i folkestuen, småkager til herskabet og meget andet. I dette forløb får eleverne mulighed for at prøve at være køkkenfolk for 100 år siden, når der skal koges og bages på det tændt brændekomfur, hakkes kød til frikadeller på kødhakkemaskinen, laves fine sandwich til herskabet, men også vaske op og ordne grøntsager i bryggerset. 

Forløbet er med sin vægt på madhistorie især egnet til elever i hjemkundskab/madkundskab. 

6. - 10. klasse

Varighed: 3 timer

Pris: 1200 kr. + udgifter til materialer

Tid: 2. maj - 14. juni 2018. Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 10.30  - 13.30.

Kål og kartofler - efterårets mad

For 100 år siden spillede årstidens afgrøder en større rolle end de gør i dag. Det gælder også i herregårdens køkken, hvor kålen og kartoflerne om efteråret har været fast tilbehør på spisebordet både hos folkene i folkestuen og herskabet i de fine stuer.

I dette forløb får eleverne lov til at prøve nogle af de forskellige måder, disse grøntsager kunne bruges, når de skal tilberede et fuldt måltid til folkene i folkestuen og bage kager til herskabet.

6. - 10. klasse

Varighed: 3 timer

Pris: 1200 kr. + udgifter til materialer

Tid: 4. - 27. september 2018. Tirsdag, onsdag og torsdag

Jul - traditioner, verdensbilleder og husholdning

Jul på herregården

På Frilandsmuseets herregård er juleforberedelserne i fuldt sving til en gammeldags jul som i 1910.

Gårdskarlen og kokkepigen fortæller eleverne om gårdens juletraditioner og alle juleforberedelserne, der skal til, både i herskabsstuerne og i folkekøkkenet.

Sammen med kokkepigen tænder vi op i brændekomfuret og bager tidens populære småkager. I stuerne klipper vi pynten til herregårdens store juletræ.

0. - 4. klasse

Pris: 1200 kr.

Varighed: 3 timer

20.november - 13.december. Tirsdag - torsdag kl. 10 - 13 

Del denne side