At være frivillig på Frilandsmuseet

Kan du lide at møde nye mennesker? Kan du lide at fortælle og vise hvordan ting blev lavet før i tiden? Måske vil gæsterne have en ganske kort historie, måske vil de have hele historien, endda den lange version eller måske har de mest brug for at prøve noget og 'få fingrene i bolledejen' for at mærke historiens vingesus.

Vil du være med til at give museets gæster en rigtig god oplevelse så de har lyst til at komme igen en anden dag? Så skal du måske være frivillig på Frilandsmuseet!

Nedenfor kan du læse mere om de forskellige laug som du kan være med i. Du må meget gerne tage kontakt til den frivillige tovholder for det laug som du er interesseret i og aftale at du besøger lauget for at se om det er det du har lyst til. Dernæst inviteres du til en samtale hvor vi taler om arbejdsopgaverne, ånden i det frivillige arbejde og den konkrete oplæring, vagtplaner m.m. Ikke mindst skal vi forventningsafstemme så både du og museet bliver glad for samarbejdet.

For tiden har vi stor brug for flere frivillige i Festivallauget som vil hjælpe til i højsæsonerne, dvs. påske, sommerferien, efterårsferien og juleweekender. Har du tid, overskud og godt humør, vil vi meget gerne høre fra dig. Vi har brug for hjælp med at sælge is, popcorn, pølser, kage og kaffe m.m. Til at hjælpe med viklebatik, rya og hønsestrik. Eller sæbekassebiler, byggelegeplads og forhindringsbaner. Eller gækkebreve, juleklip og kludedukker. Eller hjælpe med banke, andedam eller være 'slikmutter'.

I disse år har vi stor fokus på at levendegøre Ole Lund Kirkegaards gakkede, kærlige og nytænkte børneliv fra 1960'erne og 70'erne.

Har du lyst til at høre mere så skriv til Frilandsmuseets frivilligkoordinator Anja Jørgensen

Frilandsmuseets Havelaug

Havelaugets medlemmer begynder i det tidlige forår med jordbehandling og tilsåning, og slutter langt ud på efteråret med at høste sommerens flotte produkter og vinterklargøre jord og planter.

Museets haver er tilsået efter historiske haveplaner og med gamle, lokale sorter af frugt og grønt. Haveplejen udføres så vidt muligt efter datidens skik og brug med masser af håndkraft og omhu. Når medlemmerne er i gang på området, svarer de meget gerne på gæsternes mange spørgsmål, og tager sig tid til en snak om gamle sorter, dyrkningsmetoder og havepleje. Hvis du elsker havebrug og havearbejde, og har lyst til at arbejde med historiske haver og ældre og lokale plantesorter, er havelauget måske noget for dig.

Kontakt: 
Eva Simonsen som er formand og frivilligtovholder i havelauget

Frilandsmuseets Møllerlaug

Frilandsmuseet har et aktivt og engageret Møllerlaug, som formidler museets vind- og vandmøller.

Hver søndag, sidste onsdag i måneden, i juleweekenderne og i ferierne åbner Møllerlauget nogle af Frilandsmuseets møller for museets gæster. Mølleværkerne kører, mekanikken vises frem, og på særlige dage males der mel af gamle kornsorter. Kontakten til publikum er både sjov og udfordrende. Vi får besøg af børnehaver og skoleklasser, børnefamilier og andre interesserede gæster.

Du behøver ikke at være uddannet møller eller håndværker for at være med. I Møllerlauget er lysten og begejstringen for møller og fortælleglæden det vigtigste. Vi er sammen om kurser og oplæring, og i løbet af året afholder vi sommerfest, julefrokost og tager på ture til møller rundt omkring i Danmark. Læs mere om at arbejde frivilligt i Frilandsmuseets Møllerlaug

Kontakt:
Find os i museets møller - eller kontakt
Hans Peter Poulsen  (Oldermand)
Rosengårdsvej 17
2830 Virum
Mail: frilandsmuseetsmoellerlaug(at)gmail(dot)com
Mobil 2345 2531

Frilandsmuseets Festivallaug

Festivallauget hjælper til med alle tænkelige typer opgaver ved de større arrangementer som vi kalder Festivaler: Påsken, sommerferien, efterårsferien og juleweekenderne.

For tiden har vi fokus på Ole Lund Kirkegaards sjove, kærlige og gakkede børneunivers skabt i 1960'erne og 70'erne og i sommerens Frøsnapperfestivaler har vi brug for hjælp med at lave viklebatik, ryatæpper og hønsestrik. Med sæbekassebiler og byggelegeplads eller med at sælge slik, is, kaffe, kage, popcorn og pølser. I påskedagene skal der farves og dekoreres påskeæg og klippes gækkebreve og sælges mad og søde sager. I sensommerens bonderøvsfestival skal hønseskidningen bemandes, ligeledes forhindringsbanen og værksteder hvor der bliver arbejdet med grøntsagsfigurer, kæpheste og forarbejdning af uld. I efterårsferien har vi fokus på historisk uhygge med inspiration fra overtro og allehelgen. Vi får brug for  statister til at befolke det uhyggelige univers vi skaber på museet - også om aftenen efter mørkets frembrud! I juleweekenderne skal der klippes julepynt, afholdes andespil, bemandes i julemandens værksted, sælges honninghjerter og æbleskiver og meget mere.

Kontakt frivilligkoordinator Anja Jørgensen hvis du vil vide mere.

Frilandsmuseets Smedelaug

Smedelauget arbejder i Stationsbyens smedje hvor der er maskiner brugt i flere forskellige metalfag. En presse til at presse f.eks. mønter, en trykbænk til at dreje lampeskærme m.m., en remdrevet fjederhammer samt åben esse og ambolt. Før i tiden blev der repareret landbrugsredskaber og vogne, skoet heste for landsbyens gårdmænd og husmænd. Smeden var ansat af bønderne som ejede smedjen. Senere i 1800-tallet blev smedjerne privatejede og smedene skulle have betaling for hver arbejdsopgave. Det kunne knibe med betalingen og historier fortæller at smeden tøjrede sin kat ved døren og når bønderne luskede af uden at betale sagde han: ’Du kan sige tak til min kat. Den får ikke andet at leve af!’.

Du behøver ikke at være smed for at være med i smedelauget. Du skal have lyst til at snakke med gæsterne og have hænderne nogenlunde ordentligt skruet på.

Kontakt: Max Braun, som er smedelaugets frivillige tovholder.

Frilandsmuseets brugsuddelerlaug

Brugsuddelerlauget står bag disken i brugsen fra Stadager som er indrettet som i 1930’erne. Brugsen var lokalområdets samlingssted og her man købte så godt som alt, som f.eks. buddingpulver, cigarer, træskobeslag, underbukser med lodden vrang og salte sild. Det som ikke i butikken, blev bestilt hjem. Og orkede man ikke at bære de tunge ting, blev de naturligvis leveret, på cykel. Det var også her man hørte det sidste nye både fra lokalområdet og fra det store udland. Alt det fortæller brugsuddelerlauget om mens de sælger kaffe, is, kage og slik.

Du skal ikke have særlige forkundskaber for at blive medlem, men du skal sætte høflig service højt og have lyst til at give kunderne (og oserne) en god oplevelse i brugsen.

Kontakt: Poul Erik Jakobsen som er brugsuddelerlaugets frivillige tovholder

Frilandsmuseets Biavlerlaug

Biavlerlauget passer bistaderne, som står i herregårdshaven ved Fjellerup og ved gården fra Halland. Biernes honning var det mest almindelige sødemiddel før i tiden – rørsukker var dyrt, og det var først i slutningen af 1800-tallet, at roesukker blev udbredt og til at betale for almindelige mennesker. Honningen bliver solgt i museets butik. Udover den traditionelle honningmad er honning perfekt som smagsforstærker på frugt, i dressinger og marinader, i hakket kød, ved bagning og meget mere. Alt dette fortæller biavlerlauget om når de om søndagen står ved bistaderne i den nordlige del af museet.

Kontakt:
Sven Branner som er frivillig tovholder i biavlerlauget

Frilandsmuseets Køkkenlaug

Frilandsmuseets køkkenlaug sylter frugt og bær, bager kager og brød, steger og braser på det store brændekomfur i herregårdens køkken. Der bliver brugt afgrøder fra køkkenhaven og opskrifterne findes i de gamle klassiske kogebøger som Frk. Jensen, Madam Mangor og Fru. Konstantin fra 1800-tallet.

Alle aktiviteterne udføres til glæde for gæsterne, og undervejs fortælles der både om konkrete processer og råvarer og mere bredt om historisk mad og madkultur. Køkkenlauget er iført dragter fra 1910. Dragterne lånes på museet. Museet hjælper også dem som ønsker at sy sin egen dragt.

Hvis du har viden og praktisk erfaring med historisk mad og arbejdsprocesser, eller vil du gerne selv prøve at stå ved komfuret er køkkenlauget måske noget for dig. Det kræver blot godt håndelag, fortælleglæde og arbejdslyst.

Køkkenlauget arbejder i køkkenet i udvalgte weekender og i ferierne. 

Kontakt:
Anne Riemer eller Karen Klinkvort som er køkkenlaugets frivillige tovholdere.

Frilandsmuseets Håndarbejdslaug

I Frilandsmuseets håndarbejdslaugt har vi brug for kvinder og mænd i alle aldre som kan strikke, væve, orkere, sy, spinde, brodere, kniple samt evt fremstille snitmønstre på baggrund af gamle dragter. 

Du skal være dygtig til dit håndarbejde og have lyst til at snakke med gæsterne som kommer forbi og fortælle om håndarbejdet, bygningen du sidder i og om museet generelt. Frilandsmuseet sørger for materialer og oplæring, så du får viden om håndarbejdets historie og om museet. Når du har tid, har vi brug for dig til at sidde i museumsbygningerne og arbejde i udvalgte weekender, ferier og højtider. Læs mere om håndarbejdslauget.

Kontakt:
Museumsinspektør og frivilligkoordinator Anja Jørgensen, Anja Jørgensen 

 

 

Frilandsmuseets Landsbylaug

Landsbylauget fortæller om livet på landet i begyndelsen af 1800-tallet. Det foregår i det lille hus fra Stenstrup som er indrettet så alt kan bruges: man må ligge i alkovens mørke, lave mad på det åbne ildsted, bage i den store bageovn, koge vand i gruekedlen, sidde ved langbordet og spille kort eller spise, arbejde ved snittebænken og meget mere. Krydderurterne i havens bede bliver brugt og alle kan prøve at pumpe vand op ved vandpumpen. Der bliver spillet spil og leget lege udendørs. Sammen med gæsterne sørger Landsbylauget for at det lille hus emmer af liv og aktiviteter, støj og møj, mad og dunster, sjov og arbejdsomhed. 

Kontakt:
Gerda Børrild og Jens Degerbøl er frivillige tovholdere for Landsbylauget.

Læs mere om landsbylauget.

Del denne side