Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Stadager Brugs, Sundby på Falster
Stadager Brugs fra Sundby på Falster indeholder butik, bolig, forsamlingssal og kælder til varerne.

Stadager Brugs, Sundby på Falster

Stadager Brugs lå i den lille by Sundby på Falster. Den var landsbyens eneste butik, og et vigtigt socialt og lokalt omdrejningspunkt.

Kunderne var stort set alle på egnen - fra de lokale gårdmænd og deres koner til de ugifte herregårdskarle på godset Vennerslund.

Du kan købe gammeldags varer i butikken, og om sommeren er brugsuddelerens frue i gang i køkken og bryggers.

Erhvervet i 1990erne. Åbnet 2003.

Husets historie

Husets historie
Stadager Brugs pyntet til brugsens 50 års jubilæum i 1939
Husets historie
Butikken i brugsen er indrettet som i 1930erne
Husets historie
Ekspeditricen Olga var ansat i brugsen i 1930erne
Husets historie
Ekspeditricerne i brugsen boede i pigeværelset under taget

I 1889 gik en kreds af gårdmænd, skolelæreren og den lokale godsejer sammen og stiftede Stadager Brugsforening. Foreningen tog navn efter sognet, hvor Sundby lå.

I begyndelsen var brugsforeningen ikke stort mere end et lokale i en af byens gamle huse, men i 1907 fik man opført en helt ny bygning i gule sten med et flot butikslokale, stort kælderlager, uddelerbolig og forsamllingssal.

Fra 1914 til 1952 var uddeler Henrik Hansen ansat til at passe butik og sal. Han og hans kone Ingeborg har oplært flere hold af kommisser og ekspeditricer i årenes løb.

Omkring 1950 blev butikslokalet fra 1907 bygget grundigt om i moderne stil, og forsamlingssalen blev nedlagt og inddraget til lager.

I 1952 overtog uddeler Munck posten, og han blev til foreningens og butikkens afvikling i 1984. Da blev store dele af det eksistrende varelager og butiksinventar samlet ind til Frilandsmuseet.

Efter 2. verdenskrig begyndte affolkningen af landdistrikterne. Byernes  nye industrivirksomheder bød på arbejde, og kvinderne blev ansat i butikker og på kontor.

Brugsforeningens kundegrundlag svandt langsomt ind, og allerede i 1970erne begyndte de faldende befolkningstal at give problemer for Brugsen.

Du kan også leje forsamlingssalen i Stadager Brugs til at holde dit eget arrangement.