Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Kvæder og mispel
Æblekvædeblomster ved Sdr. Sejerslev

Bevaring og formidling af Kvæde- og Mispeltræer på Frilandsmuseet

Samlingen

I vinteren 2018 plantede Frilandsmuseet en samling af små kvæde- og mispeltræer ved gartnerboligen i Brede Park. Plantningen består af 8 forskellige sorter af hhv. kvæde- og mispeltræer, ialt. 32 træer.

Sorterne, der er plantet, er:

Kvæde; Cydonia oblonga: ´Fuglebjergård`, `Hvalsø`, `Jyderup`, `Jystrup Præstegård`, `Kresten Lykkeby`, `Marienborg`, `Ollerup Efterskole`, `Ørnehavegård`.

Mispel; Mespilus germanica:`Bredase`, `Gigantea Mispel`, `Hollandsk Mispel`, `Kerneløs Mispel``, `Nak B`, `Royal Mispel`, ´Storfrugtet Mispel`.

Projektet er støttet af Miljø- og Fødevareministeriet, Landbrugsstyrelsen. Træerne skal fungere som levende kopitræer til den nationale samling ved Pometet i Taastrup, Københavns Universitet. Derudover er samlingen er en del af NORDGEN. På denne måde kan det levende materiale sikre at sorterne bevares for eftertiden, selv hvis træer på Pometet, bliver angrebet af sygdomme mv. Frilandsmuseet er på denne måde med til at bevare de efterhånden sjældne kvæde- og mispeltræer. Træerne i Brede, er opformeret ved Blomstergårdens Pomet, og podekvistene er leveret fra Pometet i Taastrup. Kvædetræerne er podet på grundstamme kvæde A og misplerne er podet på tjørnegrundstamme.

Samlingen i Brede Park er åben for publikum året rundt og kan besøges alle ugens dage. Her kan man se de små træer, der trives, og følge deres udvikling fra blomstring i maj-juni, og til de bærer modne frugter i oktober-november. Derudover er der i udvalgte haver på Frilandsmuseet indplantet kvæder og mispler i deres rette kulturhistoriske sammenhæng. Kvæderne og misplerne kan findes i følgende haveanlæg: Fjellerup, Dyndved og Kirke-Søby.

Gratis smagsprøver til Havedage

Sidste weekend i september 2020, d. 26.9 og d. 27.9, holder museet havedage. Det sker i samarbejde med det frivillige have- og køkkenlaug, museets ansatte, private, samt foreninger. Her deles der gratis smagsprøver ud, af de hjemmelavede produkter med kvæde- og mispelfrugter (dog med hensyn til Coronaforbehold). Orange kvædemarmelade og flot pink mispelgelé indgår side om side med bagværk og andet godt. Forskellige både kulturhistoriske og nyere opskrifter er afprøvet, og på denne måde er museet med til at levendegøre og formidle de sjældne frugter. Der vil også være salg af små kvæde- og mispeltræer, og gamle frugttræer fra Blomstergårdens Pomet.

Ønsker du mere viden om projektet kan du læse Frilandsmuseets afrapporteringer af projektet.

”Bevaring og formidling af Kvæder og Mispel på Frilandsmuseet” 2018

”Bevaring og formidling af Kvæder og Mispel på Frilandsmuseet” 2019

 

Bevaring og formidling af Kvæde- og Mispeltræer på Frilandsmuseet
En lille umoden æblekvæde.
Kvæder og mispel
Pærekvæde