Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Golden Delicious

Golden Delicious
Foto: Tina Bach Nygaard

Æblet.
Et kendt spiseæble. Farven er grøn til grøngul med svag anstrøg af orange dækfarve, frugtkødet er gulligt. Skrællen er tyk og sej og kan rynke. Golden Delicious er saftigt med middel sødme, svag syrlighed og nogen aroma. En meget sent moden sort der kan plukkes sidst i oktober først i november. Æbler af god kvalitet har en meget lang holdbarhed, et såkaldt ”tankstationsæble”. 

Historie.
Golden Delicious stammer oprindeligt fra USA fra West Virginia, Clay County. Det er en frøplante fra krydsningen af Grimes Golden X Golden Reinette dannet i 1905. Golden Delicious har været kendt kommercielt  i Danmark siden 1938 og dyrket frem til 1987. Det er en af de mest kendte sorter i verden. Den er hjembragt til Danmark af George Heerdegen i 1925, hvor han startede dyrkning på Maltegaard i Vedbæk.

Vækstforhold.
Meget modtagelig for Skurv og andre sygdomme og er derfor ikke anbefalet til private haver. Dyrkes i dag stort set ikke kommercielt i Danmark da Danmark er sortens nordligste grænse og frugten udvikles og bliver af bedre kvalitet i lande længere sydpå. Træet er et lille træ med lysegrønne blade. Træerne kan stå ret tæt og kan anvendes som hækplante.  

Synonymer. Gelber Köstlicher, Mullins yellow seedling.

Golden Delicious kan ses på frugtterrasserne ved Brede værk.