Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Hus fra Dyndved, Als
Frilandsmuseets hus fra Dyndved på Als, set fra haven som vender mod syd

Kådnerhus fra Dyndved, Als

I det østsønderjyske og alsiske var bønderne af den mere velhavende slags.

Det kan man godt se på husets fra Dyndved. Det er bredt og rummene har højt til loftet.

Stuer og kamre er farvestærkt dekorerede med trykte mønstre på væggene, og køkkenet er rummeligt.

Husets historie

Husets historie
Husets aftægtslejlighed er farverigt dekoreret
Husets historie
Lertøj i husets store køkken. Lavet på egnen ca. 1845

Huset har været fæstehus under et af egnens godser.

I første halvdel af 1800-årene var det fæstet ud til Jørgen Jørgensen og hans kone Anna Maria. Omkring 1852 overtager en af parrets børn, datteren Catharina Maria og hendes mand fæstet og huset.

Jørgen og Anna Maria går på aftægt hos parret, og bor nogle år i den lille aftægtslejlighed i huset. Som vanligt var aftægtskontrakten meget detaljeret og omhyggeligt udført, så det ældre ægtepar fik hvad der tilkom dem af fødevarer, brændsel og klæder.

Aftægtskontrakterne skulle sikre de ældre en nogenlunde tilværelse, og skal betragtes som en slags pension. Selvom man gik på aftægt hos sine egne børn, kunne man ikke være garanteret et gnidningsfrit forhold til den yngre generation.

Det var somme tider svært for de ældre ikke at have en mening om den gård og den husholdning som de selv havde styret i årtier.

Lige så svært kunne det være for den yngre generation at få lov til at føre tingene videre på deres egen måde. Utallige er i hvertfald historierne om fjendskaber mellem aftægtsfolk og en gårds eller et hus nye fæstere.

Bygningen

Bygningen
Huset er bygget af kraftigt bindingsværk
Bygningen
Huset lade, hjelmen, er en staklade

Huset er i sin nuværende skikkelse fra 1700-årene. Det rummer bolig i den ene ende og stald og tærskelo i den anden. 

Bageovnen ligger inde midt i bygningen, og kan derfor ikke ses stikkende ud på husets bagside som det eks. er almindeligt på fynske eller sjællandske bondehuse. Bag forstue og ovn ligger en lille aftægtslejlighed med eget køkken og et forrådsrum.

Selvom huset har to skorstene, er der ikke tale om et kaminhus i gængs forstand, hvor den ene skorsten tilhører bryggersildstedet. Huset har snarere to køkkenskorstene, en i aftægtslejligheden og en i køkkenet, der hører til husets hovedbolig.

Beskidte og pladskrævende bryggersopgaver som bagning, slagtning og brygning har man klaret enten i det rummelige køkken eller i stalden.

Til huset hører en hjelm, en høj lade med vognport i midten og to store laderum til hver side. Laden er en staklade. Det vil sige, at man i hver af de to siderum stakkede hø til vinterfoder højt op under loftet.

Hjelmen er en almindelig ladetype på Als, og den er lavet af svære, lodrette planker naglet på et skelet af stolper.

Husets have

Husets have
Haven rummer flere forskellige ældre rosensorter.

I haven er de gamle duftrosesorter et fremtrædende element.

Som almindeligt på Als har huset en stor frugthave

Husets have