Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Jul på Frilandsmuseet

Jul på Frilandsmuseet

05.12. - 20.12.2020
Kun lørdag – søndag.

Oplev historisk god julestemning, når vi byder på julemad, juleklip og julepyntede gårde. Møllerne maler mel til julebagningen og brændekomfuret buldrer, og duften af småkager breder sig. Det detaljerede dagsprogram kommer her på siden og på Facebook i slutningen af november.

HISTORISK JULESTEMNING
Uden mad og drikke, duer nissen ikke. Så kom og smag på klejner i huset fra Stenstrup og besøg Herregården fra Fjellerup, hvor der julebages i køkkenerne. Der vil være alt fra hjemmelavede æbleskiver og risengrød til lækre flæskestegsandwich og brændte mandler.

Mens du nyder julegodterne, kan du besøge de julepyntede gårde, der viser, hvordan danskerne fejrede jul engang. På en række af museets gårde er der julepyntet, som man gjorde det – både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner. Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen kunne markeres mere ydmygt inde på heden.

Få masser af inspiration i de julepyntede gårde og brug dine kreative egenskaber til at skabe noget helt unikt til dit eget hjem.

JULETEATER
Traditionen tro er vores kære 'Drillenisse' også på spil på Lundagergården. Den dumme gårdejer giver ham ikke julegrød, så han må lave nisse-streger for at få ham til at tro på nisser. Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet, så det hele er ganske sandt! Teaterstykket er gratis og det siges, at det kan få juleglæden frem i alle – selv dem, der ikke er i julehumør.

PRAKTISK INFORMATION
-
Vi tager kun kontanter og dankort.
-Parkering findes ved Kongevejen 100 (hovedindgangen) eller I.C. Modewegsvej (den nordlige indgang). Vær opmærksom på, at den nordlige indgang er lukket torsdag-fredag.
-Husk godt julehumør og varmt tøj.

Besøg julegårdene

Besøg julegårdene

På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen  kunne markeres mere ydmygt inde på heden med nogle pyntede grangrene i en krukke. På den velhavende bornholmergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas. Man havde også overskud til at sidde og fremstille tidskrævende julestads. På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra Halland mindes man Jesu fødsel ved at lægge halm på gulvet.

Jul på Frilandsmuseet
Møllerlauget maler mel i den fynske vandmølle. Kom hør hvor det larmer og hele huset ryster!

Jul i møllerne

Frilandsmuseets møllerlaug har travlt i Karlstrupmøllen og i mølleriet i den fynske vandmølle fra Ellested. På de imponerende kværnsten maler de mel til alt det som skulle bages i julen. Kom og få en pose mel og en opskrift med hjem til julens bagværk. Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagene.

I møllerstuen har mændene siddet og ventet på at deres korn blev malet til mel. De har hygget sig med øl, brændevin og kortspil. 

Mølleriet i vandmøllen kører kl. 11-15

Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet