Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Jul på Frilandsmuseet

Jul på Frilandsmuseet

Jul på Frilandsmuseet

05.12. - 20.12.2020
Kun lørdag – søndag.

HISTORISK JULESTEMNING UDENDØRS
Oplev historisk god julestemning, når vi byder på risengrød, luciaoptog og julepyntede gårde. Møllerne maler mel til julebagningen og brændekomfuret buldrer. Tag dit varmeste tøj på og kom til Frilandsmuseet, hvor julestemningen som altid er på højeste blus.
Grundet den nuværende coronakrise har vi valgt at gøre tingene en smule anderledes end vi plejer. De fleste aktiviteter vil foregå udendørs og der er begrænsninger på antallet af personer, der kan se teater per gang. Vi gør vores bedste for at skabe trygge rammer for jer, når I besøger museet og vi skal alle sørge for at passe på hinanden og holde god afstand.

JULEMAD
Uden mad og drikke, duer nissen ikke. Så besøg Herregården fra Fjellerup, hvor der julebages i køkkenerne og få en snak med kokkepigerne. I vores madboder vil der være alt fra hjemmelavede æbleskiver og risengrød til lækre flæskestegsandwich og brændte mandler til salg. Mens du nyder julegodterne, kan du besøge de julepyntede gårde, der viser, hvordan danskerne fejrede jul engang.

På en række af museets gårde er der julepyntet, som man gjorde det – både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner. Når du har set gårdene kan du være med til fælles julesang og se luciaoptog ved Ostenfeld, hvor du kan varme dig på en kop glögg eller varm kakao.

JULETEATER
Traditionen tro er vores kære 'Drillenisse' også på spil på Lundagergården. Den stride gårdejer giver ham ikke julegrød, så han må lave nisse-streger for at få ham til at tro på nisser. Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet, så det hele er ganske sandt! Teaterstykket er gratis og det siges, at det kan få juleglæden frem i alle – selv dem, der ikke er i julehumør.

Derudover vil man også kunne opleve vores populære juleforestilling baseret på Ole Lund Kirkegaards populære børnebog ’Mig og bedstefar – og så Nisse Pok’. Fortællingen er oprindelig skrevet i 24 afsnit og handler om et barn, der hvert år tilbringer december måned hos sin bedstefar på landet. Hos bedstefaren bliver der fortalt historier om nisser og dette år er Nisse Pok flyttet ind - og han er ikke nogen helt almindelig nisse! Køb din billet på forhånd for at sikre dig en plads (billetten er inklusiv entre til museet)

BESØG JULEGÅRDENE
På en række gårde er der julepyntet som man gjorde det - både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner.

Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen kunne markeres mere ydmygt inde på heden med nogle pyntede grangrene i en krukke. På den velhavende bornholmergård og på herregården havde man råd til at købe flitterstads og pynt af glas. Man havde også overskud til at sidde og fremstille tidskrævende julestads. På det lille husmandssted er de fine hvide hørduge taget frem for at pynte og lyse op i den mørke tid og på gården fra Halland mindes man Jesu fødsel ved at lægge halm på gulvet.

Møllerlauget maler mel i den fynske vandmølle. Kom og hør hvor det larmer og hele huset ryster!

JUL I MØLLERNE
Frilandsmuseets møllerlaug har travlt i Karlstrupmøllen og i mølleriet i den fynske vandmølle fra Ellested. På de imponerende kværnsten maler de mel til alt det som skulle bages i julen. Kom og få en pose mel og en opskrift med hjem til julens bagværk. Hør om korn, traditioner og overtro, og om alt det arbejde der skal til for at sætte godt brød på bordet i juledagene.

Mølleriet i vandmøllen kører kl. 11-15

PRAKTISK INFORMATION

  • Vi tager kontanter, dankort og mobilepay.
  • Parkering findes ved Kongevejen 100 (hovedindgangen) eller I.C. Modewegsvej (den nordlige indgang). Vær opmærksom på, at den nordlige indgang er lukket torsdag-fredag.
  • HUSK godt julehumør og varmt tøj!
  • Køb din entrebillet på forhånd og spring køen over

 

Juleprogram 2020

JUL PÅ FRILANDSMUSEET
5.-20. december (kun lørdag og søndag)
10.00 - 16.00

JULETEATER
OBS! Grundet corona er der et begrænset antal pladser til teaterstykkerne. Mød op i god tid for at sikre dig en plads og hold venligst afstand i tilfælde af kø.

DRILLENISSEN
Kl. 11.00, 13.00 og 14.00 / GRATIS

MIG OG BEDSTEFAR – OG SÅ NISSE POK / Agger (1)
Kl. 12.30 og 14.30
125 kr. for voksne og 50 kr. for børn / Billetter kan købes på forhånd online på teaterbilletter.dk og er inklusiv entre til museet.

JULEFÆLLESSANG / Ostenfeld (4)
Kl. 11:30 og 13.30

LUCIAOPTOG / Ostenfeld (4)
Kun den 12. og 13. december kl. 13.30
Ekstra optog kl. 15.15 den 13. december.

JULESKATTEJAGT
Snup en gratis juleskattejagt og hjælp os med at løse mysteriet om den forsvundne julegris. Du finder den i museumsbutikken eller i en af vores mange boder.

JULEPYNTEDE GÅRDE
Find vores juleværter ved udvalgte bygninger hør mere om julen i de gamle dage *

Stenstrup (65)
Greve (64)
Ellested (6) *
True (42) *
Sdr. Sejerslev (32) *
Halland (54)
Stadager Brugs (80)
Kølvrå (8)
Fjellerup (25)

JULEARBEJDE
Gang i køkkenet / Fjellerup (25)
Smedene smeder / Rynkeby smedje (83)
Mød møllerne / Ellested (6)
Håndarbejde / Kølvrå (8)

JULEMAD

Flæskestegssandwich/risengrød/vand/øl / Fuglevad mølle (5)
Æbleskiver/gløgg/varm kakao/småkager / Forten (69-70)
Æbleskiver/gløgg/varm kakao/kaffe mm. / Fuglevad mølle (5)
Æbleskiver/honninghjerter/grill pølser/vand/øl mm. / Herregården (25)
Brændte mandler / Honninghjerter/småkager / Tvillingegården (55)
Kaffe/kakao/honninghjerter/småkager/vand/øl / Stadager brugs (80)
Røde jule-popcorn / Bornholm (3)

OBS! Ændringer i programmet kan forekomme grundet vejr og Covid-19 restriktioner.

Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet
Jul på Frilandsmuseet