Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Den anden halvdel af historien

Den anden halvdel af historien

I historiebøgerne om besættelsen af Danmark bliver hovedrollerne i modstandsbevægelsen som regel udfyldt af mænd. Kvinderne derimod er ofte rolleløse eller spiller i bedste fald en perifer birolle.

Det vil vi gøre op med i denne rundvisning.

For i virkeligheden spillede kvinderne en vigtig rolle i modstandskampen. I denne nye rundvisning sætter vi fokus på, hvilket arbejde kvinderne typisk udførte i modstandsbevægelsen. Det gjaldt alt lige fra at arbejde som kurerer til at skjule modstandsfolk eller koldblodigt likvidere tyskernes håndlangere.

Ofte havde kvinderne den fordel, at de kunne gå under radaren, fordi den tyske besættelsesmagt ikke forventede, at kvinder udførte modstandsarbejde.

Hør de personlige historier

Vi dykker også ned i flere specifikke modstandskvinder og deres historie.

Det gælder for eksempel den kommunistiske modstandskvinde Musse Hartig. Som kurer satte hun livet på spil for at sikre, at vigtige budskaber kom frem til modstandsbevægelsen. Et arbejde, der havde store konsekvenser for hende. Dels måtte hun i en længere periode forlade sine to, små døtre. Dels fik hun efterfølgende store psykiske og fysiske mén af det farlige arbejde.

Vi fortæller også historien om Hvidstengruppens kvinder Tulle og Gerda, der godt nok ikke blev henrettet som andre i familien, men blev sendt til et rædselsvækkende ophold i tysk fængsel.

Det er på tide, kvinderne i modstandsbevægelsen får en stemme. Det gør de i denne nye rundvisning.

Rundvisningen støtter faglige mål som:

  • At redegøre for centrale udviklingslinjer og begivenheder i Danmarks, Europas og verdens historie.
  • At reflektere over samspillet mellem fortid, nutid og fremtid samt over mennesket som historieskabt og historieskabende.

 

Praktisk om forløbet

Målgruppe: Ungdomsuddannelserne

Varighed: 1 timer

Fag: Historie

Max antal: 30 elever

Pris: 600 DKK

 

 

Booking

Mail frihedsmuseet@natmus.dk

Telefon 41 20 60 80

Oplys venligst skolens navn, klassetrin, antal elever, dato og tidspunkt for det ønskede forløb.