Vil du hjælpe frihedsmuseet med ny udstilling?

Den 5. maj 2020 genåbner Frihedsmuseet for publikum. Forberedelserne til den nye udstilling er i fuld gang, og vi har brug for din hjælp til at stedfæste billeder af industrisabotager under besættelsen. Et af de nye udstillingselementer bliver nemlig et interaktivt Danmarkskort over steder, der var udsat for sabotage fra modstandsgrupperne. Hvis du kender en by eller et område godt, og du synes, det kunne være sjovt at kigge på billeder fra besættelsestiden, så kan du hjælpe os. Så kan du gå ind på Google Maps og udpege præcis det gadehjørne, som en fotograf stod på, da han fx fotograferede ruinerne af radiofabrikken Always, som modstandsgruppen BOPA sprængte i luften, fordi den producerede radiomateriel til tyskerne. Læs vores HOW TO-guide herunder, og del gerne siden, hvis du har venner eller bekendte, der kunne finde opgaven interessant. På forhånd tak for hjælpen!

Step 1

Gå til Frihedsmuseets sektion i Nationalmuseets fotoarkiv og søg de billeder frem, du vil arbejde med

• Søg fx på ’Industrisabotage’. Så får du alle billeder om emnet 
• Søg på ’Industrisabotage AND Randers’, så får du alle sabotagebilleder fra Randers 
• Søg på ’Industrisabotage AND Always’, så får du alle billeder fra sabotagen mod radiofabrikken Always

Step 2

Klik på det billede, du vil placere.

Step 3

Scroll ned til knappen ’Placer billede på kort’ og tryk på den.

Step 4

Nu dukker der et kort op ved siden af billedet. Bevæg dig rundt på kortet, indtil du finder det sted, hvor billedet er taget. Grib så fat i den lille gule mand og anbring ham på kortet på det sted, hvor fotografen stod, da han tog billedet

Step 5

Når du slipper den gule mand på kortet, skifter billedet til street view. Her kan du finjustere placeringen, så du kommer til at stå på (nogenlunde) samme sted, som fotografen stod, da han tog billedet. Klik på knappen ’Tilbage til kortvisning', når du er tilfreds.

Step 6

Så ryger du tilbage til kortvisning, hvor du nu kan se to ikoner: En grøn med et kamera, som viser, hvor fotografen tog billedet, og en rød med nogle bjergtoppe, som viser, hvor motivet befandt sig. Dem kan du også rykke rundt på for at finjustere. Tryk på ’Gem placering’, når du er tilfreds. Nu er du færdig.

Del denne side