Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
På billedet ses fiskerbåden Ternen, der sejlede danske jøder til Sverige

Abraham flygtede med 700 kilo ål i bagagen

Under jødeforfølgelsen i 1943 flygtede den danske jøde Abraham Steinbock over Sundet til Sverige i en lille fiskerbåd. Båden er nu udstillet på Frihedsmuseet

Det er midt om natten på Øresund, alt er kulsort.

I den lille fiskerbåd ’Ternen’ sidder to jødiske familier, som er på vej til Sverige - væk fra det nazistiske rædselsregime og risikoen for at blive sendt i koncentrationslejr.

Det er oktober 1943 og rygterne om, at nazisterne har planlagt en storstilet jødeforfølgelse, er løbet som en steppebrand. Mange danske jøder når at få advarslen og gå under jorden.

Den unge, jødiske medicinstuderende Abraham Steinbock sidder nu i den fiskerbåd, de to familier har købt af en lokal fisker – uden at vide det, har de fået 700 kilo ål med i købet, som ligger i bunden at båden.

Ude på havet forsøger Abraham at starte motoren, men intet sker. Abraham har haft en passion for både, siden han var barn. Han har læst stolpe op og stolpe ned om navigation og både. Men han har aldrig før sejlet på åbent hav. Nu skal alt hans teoretiske viden omsættes til praksis, for motoren skal laves, hvis de skal i sikkerhed i Sverige.

Under skæret fra en lommelygte og et regnslag forsøger han at få motoren i gang. Der går en time – den længste i hans liv. Endelig starter den.

Tæt på at blive fanget af tyskerne

Men lettelsen bliver hurtigt afløst af frygt. Den lille fiskerbåd er tæt på at kollidere med en tysk patruljeringsbåd – den er kun 50 meter fra dem. En lyskegle glider hen over vandet fra den tyske båd, der scanner overfladen for ”uvelkomne” fartøjer.

De to jødiske familier sidder helt anspændte med nerverne udenpå og venter.

Opdager båden dem, eller sejler den forbi?

Mirakuløst rammer lyskeglen ikke Ternen, der kan sejle videre. Havde de haft sejlet oppe, var de uden tvivl blevet opdaget. Men fordi det lykkedes Abraham at få motoren repareret, var sejlene taget ned.

Ternen og dens passagerer ankommer til den svenske kyst kl. 6.00 om morgenen.

Endelig i sikkerhed.

Abraham får lov til at fortsætte sine medicinstudier i Sverige og ender med at bosætte sig i Sverige, hvor han stifter familie.

I 2009 dør Abraham Steinbock, 90 år gammel.

Fiskerbåden Ternen står nu på Frihedsmuseet, hvor man kan høre historien om flugten over Sundet.