Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
På billedet ses fiskerbåden Ternen, der sejlede danske jøder til Sverige

Abraham flygtede med 700 kilo ål i bagagen

Under jødeforfølgelsen i 1943 flygtede den danske jøde Abraham Steinbock til Sverige i en lille fiskerbåd. Båden er nu udstillet på Frihedsmuseet

Det er midt om natten på Østersøen, alt er kulsort.

I den lille fiskerbåd ’Ternen’ sidder to jødiske familier. De er på vej til Sverige - væk fra det nazistiske rædselsregime og risikoen for at blive sendt i koncentrationslejr.

Det er oktober 1943, og rygterne om, at nazisterne har planlagt en storstilet jødeforfølgelse, er løbet som en steppebrand. Mange danske jøder når at få advarslen og gå under jorden.

Den unge, jødiske medicinstuderende Abraham Steinbock sidder nu i den fiskerbåd, de to familier har købt af en lokal fisker – uden at vide det, har de fået 700 kilo ål med i købet, som ligger i bunden at båden. Med dem ombord er politibetjenten Knud Nørregaard og fiskerdrengen Bent Hove, som har tilbudt at hjælpe dem med at sejle båden over til Sverige.

Ude på havet forsøger de at starte motoren, men intet sker. Abraham har haft en passion for både, siden han var barn. Han har læst stolpe op og stolpe ned om navigation og både. Men han har aldrig før sejlet på åbent hav.

Under skæret fra en lommelygte og et regnslag forsøger de at få motoren i gang. Der går en time – den længste i Abrahams liv. Endelig starter den og med hjælp fra politimanden og den unge fiskermand kan de sejle videre.

Tæt på at blive fanget af tyskerne

Men lettelsen bliver hurtigt afløst af frygt. Den lille fiskerbåd er tæt på at kollidere med et tysk krigsskib – den er kun 50 meter fra dem. En lyskegle glider hen over vandet fra det tyske fartøj.

De to jødiske familier og deres danske hjælpere sidder helt anspændte med nerverne udenpå og venter.

Opdager tyskerne dem, eller sejler de forbi?

Mirakuløst rammer lyskeglen ikke Ternen, der kan sejle videre. Havde de haft sejlet oppe, var de uden tvivl blevet opdaget. Men fordi det lykkedes dem at få motoren repareret, var sejlene taget ned.

Ternen, dens passagerer og deres danske hjælpere ankommer til den svenske kyst kl. 6.00 om morgenen.

Endelig i sikkerhed.

Abraham får lov til at fortsætte sine medicinstudier i Sverige og ender med at bosætte sig i Sverige, hvor han stifter familie.

I 2009 dør Abraham Steinbock, 90 år gammel.

Ovenstående historie er baseret på hans erindringer samt erindringerne fra den politibetjent, der var med ombord.

Fiskerbåden Ternen står nu på Frihedsmuseet, hvor man kan høre historien om flugten over Sundet.

Abrahams historie viser, at frihed ikke altid er sort/hvidt.