Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Vestindien før Columbus

Vestindien før Colombus
Jadefrø, Salt River, St. Croix / Foto: Søren Greve, Nationalmuseet

I Europa siger vi gerne, at Columbus opdagede Amerika. Men der boede jo faktisk nogen i forvejen. Amerika var befolket af indianere, da spanierne kom. Men de europæiske sygdomme og de tragiske overgreb på indianerne førte til, at de indianske samfund blev svækket eller helt bukkede under mange steder i Amerika. Af denne grund er der mange indfødte amerikanere, der i dag er modstandere af, at man i USA fejrer Columbus-dag i USA.

Amerika var i slutningen af 1400-tallet et område med mange forskellige højtudviklede kulturer, der havde levet der i årtusinder. Fra den amerikanske prærie kender mange til sioux- og cheyenne-stammerne, ligesom mange også kender store civilisationer som mayaerne og aztekerne i Mellemamerika og Inkariget, der havde sit udspring i Peru.

Men resten af Amerika var også befolket - inklusiv de caribiske øer. Taino’erne og carib’erne var de to største indianske befolkninger i området, da Columbus’ ankom i 1493. Deres dagligliv var præget af fiskeri, håndværk og landbrug.

Derudover var de - ligesom de fleste andre indianske kulturer, overbevist om, at mennesket og livet var uadskilleligt fra naturen og kosmologien. Meget tyder på, at frøen var et religiøst frugtbarhedssymbol. Taino’erne dyrkede rodfrugten maniok, og som mange andre folk med et holistisk syn på verden, mente de, at man kunne hjælpe plantens vækst på vej ved at udføre forskellige ritualer. Det kunne være at anbringe små figurer på jorden ved planten. Denne type figurer ligner stiliserede maniokskud, arkæologerne kalder dem for ’threepointers’ efter deres form, men deres præcise betydning er stadig en gåde for arkæologerne.

Vestindien før Colombus
Stenring brugt i forbindelse med religiøse boldspil / Foto: Søren Greve, Nationalmuseet