Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
De olympiske lege

De olympiske lege

I 776 f.Kr. blev de første olympiske lege afholdt i Olympia – det var en stor fest til ære for grækernes øverste gud Zeus. For at fejre guden afholdtes sportskonkurrencer, og de prægtigste unge mænd fra den græske verden samledes i helligdommen. De kæmpede om den største titel af alle: olympisk mester. En titel, der medførte ære og penge. Selvom de kom fra forskellige bystater, havde de det til fælles, at de var mænd, talte samme sprog og dyrkede de samme guder.

Atleterne blev med tiden mere og mere professionelle, der kom flere discipliner, flere regler, flere tilskuere og legene blev udvidet fra fem til seks dage. Men festen var religiøs og ophørte samtidig med, at kristendommen holdt sit indtog. De sidste olympiske lege blev afholdt i 393 e.Kr.

Efter mange års ihærdighed lykkedes det den franske Baron Pierre de Courbertin at danne en international olympisk komite, og i 1896 blev de første lege i nyere tid afholdt i Athen. Legene er siden vokset og meget er ændret. Nye traditioner er tilføjet, regler forbedret, nye discipliner er kommet til, mens andre er sløjfet. Alligevel kan der hele tiden trækkes paralleller til oldtidens lege.

Litteratur

Bundgaard Rasmussen, B. (red).
”Hurtigere, højere, stærkere” – de olympiske lege gennem 3000 år, Nyt fra Nationalmuseet, nr. 103, juni-juli-august 2004.

Coubertin, Pierre de.
Den Olympiske Idé. Taler og artikler. Lille Forlag 1996.

Fischer, Søren.
Det olympiske drama: 100 skæbnefortællinger 1896-1996. Høst 2000.

Idorn, John.
Strejftog gennem myter, legender og danske medaljer, Gyldendal 1996.

Kristensen, Preben (red).
De Olympiske. Biografi af danske OL-deltagere 1896-1996, Danmarks Idrætsforbund 1996.

Poulsen, Birte og Poul Pedersen (red.).
Den græske olympiade. Sfinx 2004.