Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Film fra Arktis i Etnografisk Samling

Udforskningen af Arktis ...

... har til alle tider frydet og fascineret. I København modtog man ekspeditionsdeltagerne som helte, når de vendte hjem efter deres farefulde færden. Danmarksekspeditionens hjemkomst samt Dr. Cooks hjemkomst efter det legendariske kapmål om at nå Nordpolen er sådanne festlige hjemkomster, som blev dokumenteret på film.

Også senere årtiers polarekspeditioner blev fulgt med stor interesse, herunder Peary-land Ekspeditionerne og Knud Rasmussens Thule ekspeditioner. Tyskeren Alfred Wegener omkom på indlandsisen i 1930, men blev i eftertiden anerkendt for sin teori om kontinenternes pladetektonik, udviklet på baggrund af hans ekspeditioner ind på indlandsisen.

Film fra Arktis i Etnografisk Samling
Film fra Arktis i Etnografisk Samling
Film fra Arktis i Etnografisk Samling
Film fra Arktis i Etnografisk Samling
Film fra Arktis i Etnografisk Samling

De ældste filmoptagelser fra Grønland ...

... i Etnografisk Samlings arkiv viser billeder af folk, dyr, både, bygder og natur i det sydlige Grønland i 1914. De blev optaget af lingvisten William Thalbitzer (1873-1958).

Filmkklippet viser scener fra  Nanortailik og Sammisoq samt fra en af de nærliggende øer. Optagelserne skete under en rejse til Kap Farvel distriktet, hvor Thalbitzer indsamlede sange og sagn hos indvandrede østgrønlændere.

Grønland i 1930'erne

Grønlands Styrelsen lagde i 1930'erne stor vægt på at dokumentere industrialiseringen af Grønland, der blev fremstillet som et samfund i en stærk og positiv udvikling, hvor traditionelle livsformer nødvendigvis måtte vige for moderne.

Styrelsens embedsmænd fik kameraer med på embedsrejser rundt i Grønland, og særligt civilingeniøren Julius Galster og fiskeribiologen Paul Hansen filmede betydelige mængder film. Sidstnævnte dokumenterede Grønlands nye fiskeri-, fangst- og jagtindustri, for eksempel fiskerifabrikkernes samlebånd og brugen af traditionelle grønlandske redskaber sammen med nye, moderne redskaber til fangst og jagt.

I 1938-39 sendte Grønlands Styrelsen den unge fotograf Jette Bang på rejse langs den vestgrønlandske kyst til Thule, hvor hun filmede dels den hastigt forsvindende fangerkultur, dels kolonimagtens moderne tiltag: sundheds-, telegraf-, skole- og kirkevæsnet, kulindustrien og sidst men ikke mindst grønlandske børn, kvinder og mænd. Hun redigerede senere også filmen Inuit af materiale fra denne rejse.

Et het nyt indblik i grønlandsk levevis fik man i verdens første spillefilm med grønlændere i hovedrollerne, i Knud Rasmussens Paolos Brudefærd, der havde pemiere i 1934.

Læs mere om film fra 1930'ernes Grønland

Grønland og Alaska under og efter 2. Verdenskrig

Etnografisk Samling råder over en mindre samling film, hvori amerikansk militær dokumenterer grønlandske lokaliteter under krigen.

Museumsinspektør Helge Larsen opholdt sig i hele perioden i Alaska, hvor han optog et omfattende filmmateriale dels med amerikanske Inuit og dels om sine arkæologiske udgravninger, der skulle blive grundlæggende for forståelsen af inuit-kulturens udvikling og udbredelse.

Grønland og Alaska op til i dag

Få film fra Arktis findes i arkivet fra denne periode, hvor 16 mm film gradvist blev afløst af videoformater.