Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Æolsharpe, Hydraulos og stiftvalser/plader

Æolsharpe (Vindharpe): En lydkasse forsynet med et vindfang, hvorover 5-10 strenge er udspændt. Når vinden sætter strengene i svingninger, klinger deres forskellige overtoner i en harmonisk akkord.

Hydraulos: Det græske navn for Vandorgel. En form for automatisk orgel uden blæsebælg, blæser eller kompressor. Det drives af luft, der kommer fra orglets magasinbælg, der er nedsænket i vand. Vandtrykket, der benyttes til at drive luften ind i orglets piber, kommer fra naturlige kræfter, f.eks. et vandfald. Instrumentet blev opfundet i Alexandria i 200-tallet f.Kr. af ingeniøren Ktesibios.

Stiftvalser/plader: Bruges til at udløse toner i alle typer mekaniske musikinstrumenter - små og store spilledåser, lirekasser samt klokkespil i kirker og rådhustårne. På en roterende cylinder er der stifter eller bøjler for hver tone, tidsmæssigt ordnet ved deres placering på valsens omkreds og tonemæssigt i forhold til dens længde-akse. I 1842 brugte man første gang metalplader med små plektre under til aktivering af orgelpiber, klokker, bjælder og metalkamme. Sidst i 1800-tallet erstattedes bjælder og klokker i spilleure og spilledåser gradvist med metalkamme med 15 til 25 stemte stållameller.