Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Legendariske sværd

I Tolkiens univers har sværdene ofte navne og historie. Det genkendes fra en lang række forskellige middelalderlige historier, krøniker og legender. En af de mest kendte omhandler sværdet Excalibur – sværdet i stenen. Arthur, der ellers kommer fra ringe kår, kan som den eneste trække sværdet ud af stenen og viser således, at han er Englands næste konge. I England indgår kong Edvard Bekenderens sværd, der er knækket af en engel for at undgå uretfærdig blodsudgydelse, stadig i den engelske kroningsceremoni.

Karl den Store har ligeledes et berømt sværd Joyeuse, der ifølge Rolandskvadet (digt fra ca. år 1100) skiftede farve 30 gange om dagen. Det er siden indgået i de franske kongers kroningsceremoni. Ligeså berømte er Karl den Stores helte, Rolands og Holger Danske sværd, Durendal og Curtana. De siges at være smedet af samme stål. Curtana skulle efter sigende oprindeligt have været Tristans (fra historien om Tristan og Isolde), der var gjort mindre, så det passede til Holger Danske.

I Skandinavien fortæller Vølsungesaga, hvorledes Odin stikker et sværd gennem en massiv egebjælke og ingen kan få det ud, uden Sigmund, der dermed viser er gudens udvalgte kriger. Han bliver senere dræbt af Odin i kamp, og sværdet knækker. En legende fortæller, at Sigmunds søn vil vinde større hæder end noget andet menneske med det gensmedede sværd. Set i et Tolkien perspektiv er der oplagte referencer til det gensmedede sværd Narsil, som Aragorn bruger til at genvinde sin kongetitel og fordrive Saurons ondskab.

Endelig skal nævnes den danske Prins Svend, der døde i Lilleasien under det første korstog. I et digt om korstoget fra 1500-tallets slutning,  fortælles om den danske prins Svends sværd. Det blev genfundet og givet til en tysk ridder ved navn Rinaldo, der skulle hævne Svends død. I Rinaldos hånd blev sværdet det første kristne sværd, der kom over Jerusalems mure, da byen faldt til korsfarerne i 1099. Den historie blev fuldt udnyttet af Christian 4. i Danmark (1588-1648). Han fik et stort maleri fremstillet, der viser fundet af Svends sværd. Det er formentligt det sværd, der indgår i den ridderlige orden, kongen indstiftede, ved navn Den Væbnede Arm.