Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Sankt Patricks dag i Irland

Badges af stof og papir, kaldet Sankt Patricks kors
Sankt Patricks kors fra 1900-tallet i Museum of Country Life, Irland. (Foto: rannṗáirtí anaiṫnid. Original på <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/File:Traditional-irish-stipatricksidayibadges.jpg">Wikimedia Commons </a>

Vi véd, at irerne havde en folkelig fejrede deres yndlingshelgen allerede i slutningen af 1600-tallet. I 1681 beretter en engelsk rejsende, at irerne den 17. marts bar et "Saint Patrick Cross", en slags badge fremstillet af stof og papir i stærke farve.

Almuen "the vulgar" havde pyntet sig med trekløver. Senere blev trekløveret mere almindeligt, og kun små børn brugte de særlige kors. Korsene udviklede sig til de rosetter, som stadig bruges i nutidens Irland.

Sankt Patricks fisk

Den 17. marts ligger mellem fastelavn og påske, dvs. inden den katolske faste er forbi. Men på Sankt Patricks dag hæves fasten midlertidigt, der kan spises kød og drikkes alkohol. Kødet kaldes "fastefisk" (lenten fish) og en yderligere tradition er, at kød dyppes i vand og kaldes "Sankt Patricks fisk"- og derfor kan spises selvom fasten ikke er forbi.

Traditionen hænger sammen med en fortælling om, at Sankt Patrick en gang kom til at spise køb under fasten og blev meget brødebetynget. Men en engel kom og trøstede ham og sagde, at resten af køddet skulle puttes i vand. Og straks blev kødet til levende fisk, der svømmede rundt.

I dag fejres Sankt Patricks dag stadig, men nogle steder som en week-end festival snarere en en enkelt dags fest.

Mere om Sankt Patrick

Find meget mere om Sankt Patrick på det irske nationalmuseums website, og se bl.a. det flotte relikvieskrin som (måske) rummer et par af hans tænder. Tænderne hjalp mod sygdomme hos kvæg.