Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Serampore Initiativet

Serampore Initiativet

Serampore i dag

Serampore i dag

Industrien i Serampore blev udviklet allerede under den danske periode , bl.a. med indførslen af den første private dampdrevne maskine i Indien. Efter englændernes overtagelse i 1845 tog industrialiseringen for alvor fart med etablering af jernbane og jutefabrikker, og Serampore er i dag en travl industri- og handelsby med ca. 200.000 indbyggere. En stor del af befolkningen kommer fra landområder og nabodelstater for at arbejde i de store bomulds- og jutefabrikker. Serampores placering langs med floden Hooghly, kun en times transport fra Kolkata, har dog også gjort stedet attraktivt for den hastigt voksende middelklasse, der flytter ind i højt nybyggeri med udsigt til vandet.

På trods af den tætte, moderne bebyggelse er gadenettet og bystrukturen i centrum i det store hele bevaret, som da byen blev anlagt af danskerne i anden halvdel af 1700-tallet.  Bag den mur, som danskerne byggede om deres handelsloge, findes stadig det tidligere danske guvernmentshus. Det ligger side om side med de moderne rets- og administrationsbygninger og vidner om, at dette sted fortsat er centrum for områdets offentlige administration. Foran hovedporten ligger det lange smalle torv, anlagt som i en dansk købstad med Skt. Olavs Kirke for enden. Pladsens anden ende munder ud i hovedgaden, hvor man kan gå langs med floden til Serampore College. Det store College har fungeret siden sin grundlæggelse i 1818 og tiltrækker i dag tusindvis af studerende.

Selvom byen er præget af nybyggeri findes der stadig adskillige private bygninger fra 17- og 1800-tallet. Handelsfolk fra de nærliggende byer Calcutta (britisk) og Chandernagore (fransk) opførte mange store villaer, og mens nogle endnu er beboede, står andre som ruiner og fortjener en grundig opmåling og dokumentering, inden de sandsynligvis forsvinder. Flere rige, indiske familier satte også deres præg på byen under den danske periode ved at opføre store paladser, templer og villaer. I dag ejes disse enten af fonde eller af familierne og bidrager til byens historiske atmosfære.

Serampore i dag
Det tidligere danske guvernementshus i 2012
Serampore i dag
Byliv på den gamle hovedgade i Serampore
Serampore i dag
St. Olavs Kirke