Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Frederiksgave projektet

Frederiksgave projektet
Arkæolog og projektkoordinator, Yaw Bredwa-Mensah viser fund fra Frederiksgave for daværende undervisnings- og kirkeminister Bertel Haarder i oktober 2006.

Den tidligere danske, kongelige plantage Frederiksgave, 25 km nord for Ghanas hovedstad Accra, blev i 2005-7 transformeret fra ruin til museum. Nationalmuseet igangsatte i 2005 i samarbejde med arkæolog Dr. Yaw Bredwa-Mensah, geografiprofessor Henrik Breuning-Madsen og Ecological Laboratories (ECOLAB) på University of Ghana "the Common Heritage Project". Målet var at kaste nyt lys på den fælles ghanesisk-danske kulturarv og oplyse folk i begge lande om dette kapitel i historien.

Frederiksgave projektet
Formanden for Ghana Museum and Monuments Board, Fred Amekudi og projektkoordinator Anne Mette Jørgensen på Ussher Fort i Accra.

Frederiksgave er et af de fysiske spor fra perioden 1659-1850, hvor danskere forsøgte sig med handel med blandt andet guld, elfenben og slaver på Guldkysten. Frederiksgave blev opført i 1828-32 og foræret af Frederik VI til danskere på Guldkysten, dels for at de her kunne gøre forsøg med plantagedrift og dels som et tiltrængt refugium. Læs mere om Frederiksgaves historie.

Frederiksgave projektet
Udsnit af murværk fra Frederiksgave.

Ruinen af Frederiksgave lå næsten skjult under jord og planter, indtil udgravningerne begyndte i 2005. Ved granskning i arkiver i kombination med arkæologiske og arkitektoniske undersøgelser kunne Frederiksgave genopføres, og plantagebygningerne stod i 2007 atter som i midten af 1800-tallet, men nu som et museum over livet på plantagen i det 19. århundrede.

Allerede mens udgravninger og genopbygning pågik, fandt ghanesiske og udenlandske besøgende vej til "Frederiksgave Common Heritage Site". Museets bestyrelse ændrede siden navnet til "Frederiksgave Museum of Slavery and Plantation Lifeways", og det fungerer i dag som et tilbud til turister, herunder danskere og ikke mindst en del afrikanske amerikanere, som her kan opleve et strejf af en virkelighed, nogle af vores forfædre har levet i.

Udstilling på Frederiksgave Museum of Slavery and Plantation Lifeways

Frederiksgave projektet
Genopbygningen af Frederiksgave, 2006.

I udstillingen vises de spændende, nye fund fra udgravningerne og kopier af genstande fra Nationalmuseet. De fortæller historier om livet på Frederiksgave – både de afrikanske slavers og danskernes. 

Læs mere om udstillingen eller besøg museets egen hjemmeside.

Samarbejdspartnere

Frederiksgave projektet
Frederiksgave navnesten fundet under udgravningen.

Ghana Initiativet har i Frederiksgave projektet samarbejdet tværfagligt og tværkulturelt med en række institutioner og enkeltpersoner såsom arkæologer, arkitekter, antropologer, historikere og håndværkere i Ghana og Danmark. De mest centrale partnere var: ECOLAB Centre og Institute of Archaeology ved University of Ghana, Legon og Ghana Museums and Monuments Board. 

Finansiering

Ghana Initiativet er muliggjort ved støtte fra Augustinus Fonden.

Artikel om Frederiksgave

Læs mere i nedenstående artikel fra Nationalmuseets Arbejdsmark 2008 om Frederiksgave:

"Frederiksgave: Nationalmuseet genopfører slaveplantage i Ghana" af Jesper Kurt-Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Nikolaj Hyllestad, Jørgen Frandsen og Hans Mikkelsen, i: Nationalmuseets arbejdsmark ; 2008, s. 55-68.