Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Bersærk

Hvornår gik vikingerne bersærk?

At gå bersærk er i dag synonymt med at gå amok og være fuldstændig ude af kontrol. Kigger vi på ordets oprindelse, giver det god mening. Bersærk betyder måske “bar særk” og hentyder til en særlig kampform, der blev dyrket i vikingetiden, hvor den kæmpende smed både brynje og kjortel og kæmpede nøgen.

Opfyldt af raseri og uden frygt for eget liv kastede bersærken sig ind i kampens midte til skræk for både ven og fjende. Ordet kan også hentyde til, at den kæmpende har bjørnens styrke og vildskab. Så betyder bersærk i stedet “bjørne-særk”, altså iklædt bjørneskind.

Dét ved vi om vikingernes kampteknik.

Bar de skjold, kunne de finde på at bide i det af rent raseri. Bersærkerne var farlige krigere, og sagaerne fortæller, hvorledes de til tider udgjorde hele kampgrupper, der kæmpede på samme blodtørstige maner. Flere sagaer fortæller om at gå bersærkergang, og om hvorledes store konger og jarler havde bersærker i deres hær.

Læs om vikingernes togter.

Bersærk
Det lille guldhorn med to nøgne bersærker med sværd og skjold
Bersærk
Bersærk med horn afbildet på det lille guldhorn


Nøgenhed som våben

Nøgenheden har i sig selv været et godt psykologisk våben, for man har selvfølgelig frygtet mænd, der i en sådan grad har tilsidesat egen personlig sikkerhed. Derudover kan den nøgne krop være et symbol på en slags usårlighed, måske for at hædre en krigsgud. At man vier sit liv og sin krop til kampen.

Det er dog svært at finde arkæologiske levn efter bersærker. Når man tager vildskaben og manglen på tøj ud af billedet, synes de ikke at have været anderledes end andre mænd.

Dette tog vikingerne med sig hjem fra togt.

 

Fund af besærker

Der findes dog afbildninger af bersærker helt tilbage fra jernalderen. Bl.a. på det ene af de berømte guldhorn fra Gallehus i Møgeltønder fra ca. år 400 e.Kr. ses nøgne mænd med våben i hånd. Derudover ser de ud til at bære hornede hjelme.

At vikingerne bar hornede hjelme har længe været kendt som en lidt sjov historie uden hold i virkeligheden. Grunden til dette er, at man aldrig har fundet en sådan hovedbeklædning fra vikingetiden. Den lille figur på guldhornet viser dog, at man nok har kunnet bære en eller anden form for “hornet” hovedbeklædning. Sammen med det faktum, at de afbildede krigere er nøgne, står vi sandsynligvis ansigt til ansigt med bersærker.

Der findes flere eksempler på afbildede nøgne krigere. Et godt eksempel er et lille metalstempel fra Sverige dateret til jernalderen. Pladen har været brugt ved fremstilling af dekoration af hjelme og viser to spændende figurer.

Den ene er en dansende person, nøgen bortset fra en hornet hjelm og et sværd, der er placeret i et bælte ved hans side. Han holder en lanse i hver hånd. Denne figur kunne sagtens repræsentere en af de legendariske, nøgne krigere.

Bersærk
Figur fundet ved Tissø, Vestsjælland. Figuren tolkes oftest som Odin, men vi ved det ikke med sikkerhed. Bemærk den hornede hjelm. Eller er det to fugle, hvoraf man ser halsen og hovederne?