Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Begravelser i jægerstenalderen

Der var mange forskellige måder at begrave sine døde på i jægerstenalderen. Alene ved Gøngehusvej var der gravlagt brændte og ubrændte mennesker i både enkelt og dobbeltgrave. Der var barnegrave, og der var en hundegrav.

Et nyfødt barn var begravet liggende på et træfad. Ved barnet var der spor af okker. Graven har stået åben, så man har kunnet kigge ned til det lille barn. Døden har været mere nærværende i stenalderens samfund. Det kan forklare hvorfor stenalderbegravelser til tider findes på bopladser. I jægerstenalderen kunne man blive gravlagt med rige gravgaver eller slet ingen. Spredte fund af menneskeknogler i affaldsdyngerne på jægerstenalderens køkkenmøddinger viser, at ikke alle fik en egentlig begravelse.

Begravelser i jægerstenalderen
Ved Bøgebakken i Vedbæk, nær gravene fra Gøngehusvej, er der fundet over 20 skeletter fra jægerstenalderen. Her ses en kvinde med et lille drengebarn ved siden. Foto: Lennart Larsen, Nationalmuseet.
Begravelser i jægerstenalderen
Grav 22 fra Bøgebakken. 40-50 årig kvinde med hovedet på et kronhjortegevir. Foto: Erik Brinch Petersen.
Begravelser i jægerstenalderen
Et nyfødt barn, begravet på et træfad, fra Gøngehusvej. Tegningen viser fundene i graven samt en rekonstruktion af barnets position.